Dijk zonder schapen is veiliger

Foto Thinkstock

Toeristen vinden een grasgroene Hollandse dijk met schapen erop prachtig. Maar een dijktalud met bloemenzee is veiliger voor de mensen achter de dijk. Dat schrijft de Wageningse ecoloog Frank Berendse in het tijdschrift Ecosystems (deze zomer in print). Hij testte welke dijkbegroeiing het beste erosie tegengaat. Die met maar één grassoort, zoals op schapendijken, kwam als slechtste uit de bus. Die kampt met tweemaal zoveel erosie als een dijk met vier soorten planten. De zee- of rivierkant van de Nederlandse dijken is vaak verhard. De landkant is groen. Maar ook die kant is belangrijk voor de stevigheid van de dijk. Als er daar grond wegspoelt, tijdens regenbuien of als er golven over de dijk heen slaan, dan ondermijnt dat de hele dijk. Om het effect van vegetatie op erosie te meten, zaaide Berendse een, twee, vier of acht soorten grassen en bloemen op vlakjes. In de veldjes met maar één soort spelde 200 gram grond weg in een jaar. In de veldjes met vier en acht soorten de helft minder.