East Coast liberal trekt Clinton naar links

Uitdager Hillary

Ex-burgemeester Baltimore lijkt kansloos, maar hij kan Clinton uit het midden trekken in de Democratische voorverkiezingen.

Met de skyline van Baltimore als achtergrond kondigde Martin O’Malley zaterdag aan dat hij Hillary Clinton uitdaagt in de race om de Democratische nominatie voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen.

De voormalig gouverneur van Maryland en burgemeester van Baltimore lijkt kansloos (1 procent steunt hem, zou uit een enquête blijken), maar hij vindt dat de Democraten wat te kiezen moeten hebben. Samen met de senator uit Vermont Bernie Sanders, die zich al eerder kandidaat stelde, en de prominente senator Elizabeth Warren, die niet in de race is, dwingt hij de gedoodverfde winnaar van de nominatie, Hillary Clinton, naar links. Doelend op Clinton en de verwachte Republikeinse kandidatuur van Jeb Bush zei O’Malley gisteren: „Het presidentschap is geen kroon die tussen twee koninklijke families heen en weer gaat.”

O’Malley (52) is hét voorbeeld van de East Coast liberal met de opvattingen van een Europese sociaal-democraat. Sociale ongelijkheid vormde het hart van zijn speech. Ongelijkheid stond al op zijn agenda voor het een landelijk thema werd. Als gouverneur van Maryland claimde hij zijn beslissingen altijd te toetsen aan de vraag of ze goed waren voor de middenklasse. „Rijkdom druppelt niet van boven naar beneden, het verspreidt zich vanuit het midden”, zei hij vorig jaar in een gesprek met deze krant.

O’Malley heeft zich steeds geprofileerd als een pragmaticus, die beleid baseert op wetenschap en economische modellen. Dat leverde hem mooie resultaten op, maar het draagt weinig bij tot zijn charisma in verkiezingstijd. Maryland stond er bij de tussentijdse verkiezingen vorig jaar goed voor, maar het was voor de Republikeinen simpel O’Malleys opvolger te verslaan met sneren naar de belastingverhogingen die hij doorvoerde.

En dan Baltimore. De schijnwerpers van het hele land stonden onlangs op de schrijnende armoede en uitzichtloosheid onder de zwarte bevolking daar na de rellen die volgden op de arrestatie met dodelijke afloop van Freddie Gray. Onder O’Malleys burgemeesterschap (1999-2007) daalde de criminaliteit en steeg het aantal arrestaties naar recordhoogte. Maar juist de zero tolerance-aanpak die hij toen propageerde, staat nu in kwaad daglicht wegens de vele onnodige doden door politieoptredens. De vraag is of ‘Baltimore’ op de achtergrond voor O’Malley wel zo gunstig uitpakt.