Economie

Dit schrijven andere media vandaag

Foto iStock

Wat zijn de belangrijkste zakelijke verhalen in andere media?

Schiphol in gevaar

‘Boterzacht’ noemt de Volkskrant de staatsgaranties bij de fusie tussen KLM en AirFrance in 2003. De bedoeling was met een pakket aan garanties banen rond Schiphol veilig te stellen en Nederland bereikbaar te houden. De groei van de ene luchthaven mocht niet ten koste gaan van de andere.

Bij nader inzien blijken die garanties nogal vaag en op meerdere manieren te interpreteren, zo blijkt uit de fusiedocumenten. Nu leidt dat niet meteen tot problemen. Op dit moment lijkt Schiphol het zelfs beter te doen dan de luchthaven Charles de Gaulle, de thuisbasis van AirFrance.

Maar de vooruitzichten zijn zorgelijk, schrijft de Volkskrant. De ontwikkelingen van de afgelopen tijd (wegbezuinigen van de vrachtdivisie van Martinair, verhuizing van KLM onderdelen naar Parijs) leiden tot de suggestie dat KLM en AirFrance het bedrijf vanuit één locatie gaan leiden. Luchtvaarteconoom Jaap de Wit:

De hamvraag is in hoeverre er nog sprake is van evenwichtige ontwikkeling, gelet op al het hak- en breekwerk.

Het ergste is dat voormalig minister Camiel Eurlings de meest concrete garantie niet heeft kunnen verdedigen bij de verlenging van het pakket in 2010. Volgens de Volkskrant kan AirFrance-KLM daardoor KLM-vluchten vanaf Schiphol schrappen of overhevelen naar Paris Charles de Gaulle.

Goede zaken tijdens staatsbezoek aan Canada

Tijdens het staatsbezoek van koning Willem-Alexander en koningin Máxima aan Canada zijn voor bijna 100 miljoen euro contracten getekend. Dat gebeurde tijdens de handelsmissie van minister Lilianne Ploumen van Buitenlandse Handel. Onder haar leiding deden 63 Nederlandse bedrijven en instellingen zaken in Canada.

Het Financieele Dagblad noemt als voorbeeld het contract dat het Nederlandse AAB International afsloot. De kasbouwer gaat in Canada een complex ter grootte van 80 voetbalvelden bouwen. Andere overeenkomsten gaan bijvoorbeeld over de aanpak van bladluis, voedselverwerking en duurzame energie.

Banken onderzoeken betrokkenheid FIFA-zaak

De banken Standard Chartered, Barclays en HSBC zouden zijn begonnen aan een intern onderzoek naar overtreding van regels op het gebied van witwassen en omkoping. Dat meldt onder meer NRC.nl op basis van The Telegraph.

De banken zouden voorkomen in de officiële aanklacht van de FBI tegen de zeven FIFA-bestuurders, die worden verdacht van omkoping, witwassen en afpersing. De bestuurders werden vorige week in Zwitserland gearresteerd.

De banken spelen een belangrijke rol in de aanklacht, meldt NRC. Doordat smeergeld via Amerikaans grondgebied naar de bankrekeningen van de ontvangers werd gesluisd, kon de Amerikaanse FBI er een zaak van maken.

Er zou meer dan 150 miljoen dollar (ruim 136 miljoen euro) aan omkoopgeld betaald zijn. De BBC meldt dat er veel meer banken worden genoemd in de aanklacht. ABN Amro is in ieder geval géén intern onderzoek begonnen, weet RTL Z te melden. ING en Rabobank hebben nog niet op die vraag geantwoord.