Economie

De directeur van Arcadis eet het liefst in de kantine

foto ANP

NRC Q wil alles weten van jouw werkdag. En van die van Gert Kroon (52), algemeen directeur van ontwerp- en consultancybedrijf Arcadis.

Zijn er dingen waarvan je collega’s niet weten dat je ze doet?

“Op mijn werk ben ik een open boek. Maar ik kan wel iets noemen uit mijn privéleven. Ik verzamel postzegels. Hoewel ik dat met veel passie doe, hang ik het niet aan de grote klok. Tegenwoordig is het een oubollige hobby, niet iets waarmee je goede sier maakt. Ik denk dus dat niet veel mensen dat weten.”

Wat is je grootste zakelijke blunder geweest?

“Toen ik binnen het bedrijf nog projectleider was, ben ik wel eens te lang meegegaan in mondelinge beloftes van een klant. Het ging om een infrastructuurproject, verder wil ik geen namen noemen.”

“Ik sneed mezelf enorm in de vingers. Toen het puntje bij het paaltje kwam, had de klant ineens last van geheugenverlies. En ik had geen poot om op te staan, terwijl ik veel kosten had gemaakt en niet alles uiteindelijk werd betaald. Daarvan heb ik geleerd dat je afspraken moet vastleggen. Niet omdat je niemand kunt vertrouwen, maar om vervelende situaties te voorkomen.”

Gert Kroon, algemeen directeur van Arcadis, heeft binnenkort geen eigen kamer meer op het kantoor.

Een foto die is geplaatst door NRCQ (@nrcqnl) op

Hoeveel vrienden heb je op je werk en wat doe je met ze?

“Dat is een beperkt aantal, laat ik zeggen twee of drie. Ik zie hen ook buiten werktijd. Binnen het bedrijf werken ze op genoeg afstand, zodat andere mensen geen verkeerde ideeën krijgen. Niet dat ik daar slechte ervaringen mee heb hoor, maar ik ben wel altijd alert op dat soort dingen. Als erover gepraat wordt, is het eigenlijk al te laat.”

Waar ga je lunchen en met wie?

“Vandaag heb ik weinig tijd. Ik ga tussen twee afspraken door even wat pakken in de kantine en ga gelijk door naar de volgende bespreking. Dan vraag ik even of ze het erg vinden dat ik daar m’n boterhammetje opeet en dat vinden ze nooit erg. Maar als het even kan, eet ik het liefst in de kantine. Zo ontmoet je nog eens mensen en heb je leuke gesprekken. Het is ook niet goed om de hele dag achter je bureau te zitten.”

Hoe ziet je werkplek eruit?

“Mijn kamer op het kantoor in Amersfoort is nu nog heel standaard, maar we gaan verbouwen. Er komt een gevarieerd aanbod aan werkplekken, open-up noemen we dat. Kamers zullen verdwijnen, de mijne dus ook. Ik zal dan ook gewoon ergens een plek moeten zoeken.”

Leuke rubriek? Eerdere afleveringen lees je hier. Ook over de oprichter van Snappcar die nooit een wekker zet en het lawaai dat de directeur van stichting CPNB maakt.

Van wie wil jij weten wat hij of zij eigenlijk doet? Of vertel je zelf graag over je werkdag? Laat het ons weten via de knop ‘mail de redactie’.