Koude lente goed voor grutto

Grutto in de wei
Grutto in de wei Foto Thinkstock

In maart 2013 daalde de temperatuur opeens tien graden, er viel sneeuw en de natuur lag drie weken stil. Voor de grutto, het zorgenkindje van de Nederlandse natuurbescherming, pakte die kou gunstig uit. Ruim de helft van de gruttokuikens bleef in leven. Dat is relatief veel; meestal overleeft maar zo’n 30 procent. Groningse ecologen schrijven deze week in het Journal of Animal Ecology dat het aantal grutto’s in Nederland sinds 1990 met 40 procent is gedaald. Het komt door de intensieve landbouw met zijn strakke maaibeleid, door ontwatering en monocultuur. In de weiden leven te weinig insecten, het stapelvoedsel voor opgroeiende gruttokuikens. Ook klimaatverandering speelt een rol, aldus de Groningse ecologen. In warmere lentes piekt het aantal insecten soms wel twee weken voor de kuikens er zijn. Grutto’s stemmen hun broedseizoen niet af op de temperatuur, maar op de daglengte. In 2013 was die mismatch er niet, omdat de grutto’s het broeden uitstelden. (NRC)