Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Britse pedojacht lijkt op Inquisitie

Illustratie Pavel Constantin

Door mensen voortdurend op te roepen zich als slachtoffers van misbruik te melden, maakt de politie zich schuldig aan het ‘produceren’ van misdaden, meent socioloog Frank Furedi.

Ruim twee jaar geleden, in oktober 2012, barstte het schandaal rond de Britse tvpresentator Jimmy Savile los. Sindsdien is het aantal beroemdheden dat wordt verdacht van kindermisbruik exponentieel gestegen. Geen verrassing – de Britse autoriteiten zijn geobsedeerd door de ontmaskering van pedofielen van naam en faam. Zo stelden ze afgelopen zomer een speciaal politieteam samen, Operation Hydrant, om het verband tussen seksueel misbruik van kinderen en ‘prominente figuren’ in kaart te brengen. Onlangs onthulden functionarissen van Hydrant dat er onderzoeken lopen naar 1400 verdachten, onder wie 261 beroemdheden.

Dat is nog maar het begin. Simon Bailey, door de Britse Nationale Raad van Hoofdcommissarissen belast met de leiding van het onderzoek, beweerde dat als Operation Hydrant eenmaal op stoom is, er honderdduizenden onbekende slachtoffers zullen worden ‘ontdekt’. De opsporingsmethode berust op het gegeven dat het publiek naar voren gevraagd wordt en bovendien gevraagd wordt kindermisbruik aan te geven. Die methode leidt tot een voortdurende stijging van het aantal aantijgingen. Zoals Bailey zei: „We zien een absoluut ongekende toename.”

Morele kruisvaarders die zijn verbonden aan Hydrant en de kinderbeschermingsindustrie, beweren dat kindermisbruik een pandemie wordt. Dat zou alleen al blijken uit de omvang van het aantal beschuldigingen aan het adres van publieke persoonlijkheden en anderen. „De omvang van het seksueel misbruik van kinderen in het verleden kan vaak overweldigend lijken”, aldus Gabrielle Shaw, voorzitter van de Britse Nationale Vereniging van mensen die als kind zijn misbruikt. Daar vloeit uit voort dat meer mensen verdacht worden. Ook dat is niet zo vreemd. Een onderzoek als Hydrant is er immers op gericht om actief naar aanklachten te zoeken. De traditionele rol van de politie – het oplossen van misdaden die onder de aandacht van de politie worden gebracht – is veranderd. Deze nieuwe vorm van politieonderzoek is bedoeld om nog niet gemelde misdaden bloot te leggen.

Lees verder (€)

Frank Furedi is socioloog en auteur van Paranoid Parenting (2008) en On  Tolerance (2011). © Spiked-Online