‘Blade Babe’ verbetert wereldrecords op 100 en 200 m

Paralympisch kampioene Marlou van Rhijn (23) heeft bij wedstrijden in het Zwitserse Notwill haar wereldrecords op de 100 en 200 meter verbeterd. De ‘Blade Babe’ haalde het meest af van haar toptijd op de 200 meter: ze noteerde 25,66 seconden, drie tienden sneller dan de 25,99 die ze twee weken geleden in Hoorn liep. Op de 100 meter kwam Van Rhijn in Notwill tot 12,82 seconden, drie honderdsten onder haar vorige recordtijd die ze eerder dit seizoen liep in Dubai.

1 Hoe bijzonder zijn haar wereldrecords?

Best bijzonder. Ze heeft haar vorige records flink verbeterd: Van Rhijn veroverde op de Paralympische Spelen 2012 in Londen een zilveren medaille op de 100 meter in 13,32 seconden, en een gouden medaille op de 200 meter in 26,18 seconden. In totaal heeft Van Rhijn nu drie wereldrecords op haar naam staan. Ook voor de komende Spelen in Rio de Janeiro wordt ze gezien als een van de grootste kanshebbers voor een medaille.

2 Is ze sneller dan vrouwen zonder prothese?

Over de mogelijke voordelen van het lopen met blades is veel gezegd en geschreven. De discussie bereikte een hoogtepunt met de goede prestaties van Oscar Pistorius: het Hof van sportarbitrage CAS gaf hem in 2008 toestemming mee te doen aan wedstrijden met normale atleten. Een rechter oordeelde dat er geen bewezen voordeel behaald wordt door op blades te lopen.

Wie op twee protheses loopt (een klasse die in de paralympische sport wordt aangeduid met ‘T43’) komt weliswaar langzamer uit de startblokken, maar kan meer topsnelheid ontwikkelen. De wereldrecords op de 100 meter en op de 200 meter staan op naam van dezelfde vrouw: de Amerikaanse Florence Griffith-Joyner. Zij zette een tijd neer van respectievelijk 10,49 en 21,34 seconden – flink sneller dan Van Rhijn dus. Beide wereldrecords stammen overigens uit 1988.

3 Hoe lang duurt 25 seconden?

Een printer (een Brother DCP-J4110DW) doet er 25 seconden over om uit de slaapstand te ontwaken en één bladzijde af te drukken. Ook duurt het 25 seconden om een glas water te laten koken in de magnetron op 800 watt. Het is tevens de duur van het gemiddelde radiospotje en een vrouwelijk orgasme.