BBC heeft video van marteling 14-jarige Syrische jongen door IS

AP
AP Een vlag van IS bij Ramadi, Irak.

De BBC heeft een video in handen waarop te zien is hoe strijders van terreurbeweging Islamitische Staat (IS) een 14-jarige Syrische jongen martelen.

De jongen, Ahmed, was ter dood veroordeeld maar een van zijn beulen kreeg medelijden en liet hem gaan. De BBC heeft de jongen ook gesproken. Zijn marteling is door een IS-strijder gefilmd met een mobiele telefoon. Dat was bedoeld als propaganda, maar de betreffende strijder heeft afstand gedaan van IS.

In de video is te zien dat Ahmed aan zijn polsen aan het plafond is gehangen. Hij is geblinddoekt en wordt geslagen. Twee gemaskerde mannen, in zwart gekleed, ranselen hem af; een van hen heeft een mes, de ander een pistool. Er lopen meer mannen in de kamer rond, met een AK-47.

Ahmed vertelt de BBC dat hij geëlektrocuteerd werd en dat de mishandeling twee dagen duurde. Hij vertelde IS alles wat hij wist: om geld te verdienen verkocht hij brood in de Syrische stad Raqqa. Twee bekenden vroegen hem een tas neer te zetten vlakbij een ontmoetingsplaats van IS-strijders. In die tas bleek een bom te zitten.

Ahmed zegt tegen de BBC:

“Toen ze me elektrocuteerden, gilde ik en riep ik om mijn moeder. Maar toen ging het voltage alleen maar omhoog. ‘Laat je moeder erbuiten’, zei hij tegen me.”

“Ze doen alsof ze religieus zijn, maar het zijn ongelovigen. Ze rookten vroeger. Ze doen alsof ze de regels van de islam naleven, maar dat doen ze niet. Ze slaan en vermoorden mensen.”

IS zet vaker kinderen in

Gevallen zoals die van Ahmed zijn niet zeldzaam. De Verenigde Naties en mensenrechtenorganisaties beschuldigen IS ervan kinderen te martelen en te doden. Ook worden kinderen gerekruteerd. Kinderen onder de vijftien jaar oud worden naar sharia-kampen gestuurd om over religie te leren, vertelde een IS-strijder Vice eerder. Vanaf zestien jaar oud zouden kinderen deelnemen aan militaire operaties. Kinderen onder de 18 laten vechten, is een oorlogsmisdaad.

Deel 2 van de reportage van Vice over IS, over de indoctrinatie van kinderen:

In propagandavideo’s van IS zijn echter ook vaak kinderen te zien die geweld gebruiken en jonger zijn dan zestien jaar. Kinderen komen voor in onthoofdingsvideo’s en op beelden is te zien hoe ze spelen tussen uiteengereten lichamen. Inwoners van Raqqa vertelden de website Syria Deeply eerder dat kinderen wordt geleerd hoe ze iemand moeten onthoofden. Ze krijgen een pop om te oefenen.

Volgens ngo’s worden kinderen gebruikt om langdurige loyaliteit voor IS te garanderen en een staat te creëren waarin vechten en geweld worden verheerlijkt.