Economie

Azië maakt zich op voor Filippijnse toeristen

Foto AFP

Wat gebeurde er in Azië terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

De Filippijnen leveren niet meer alleen goedkope nanny’s, schoonmakers en monteurs af. Steeds meer Filippijnse toeristen bezoeken Japan, meldt de Nikkei Asian Review. Hun aantal stijgt snel: in 2014 steeg het met 70 procent ten opzichte van een jaar eerder. Er kwamen 184 duizend Filippijnen naar Japan.

De Japanse regering heeft het gemakkelijker gemaakt voor reizigers uit Zuidoost Azië om een visum voor Japan aan te vragen. Bovendien gaan er tegenwoordig directe vluchten tussen Tokyo en Manila, onder andere van budgetmaatschappijen. Daar komt nog bij dat de waarde van de yen lager staat.

Maar belangrijker is de snelle groei van de Filippijnse economie. De binnenlandse consumptie laat de inkomens stijgen. Het bruto binnenlands product bereikt dit jaar waarschijnlijk 3.000 dollar (2.738 euro). Volgens de Nikkei Asian Review is dat een belangrijke drempel. Als mensen méér verdienen dan die 3.000 dollar gaan ze elektronica en auto’s aanschaffen.

Japans grootste reisbureau JTB keek alvast vooruit en richtte een Filippijnse tak op. Die gaat onder meer zakenreizen organiseren voor Japanse bedrijven die kansen zien in de Filippijnen.

Roken verboden in Beijing

‘s Werelds grootste consument van tabak neemt harde maatregelen tegen roken. In Beijing mag vanaf maandag niet meer gerookt worden in restaurants, kantoren, in het openbaar vervoer en in de buurt van scholen. Wie de regel overtreedt en tóch een sigaret opsteekt krijgt een boete van 200 yuan (29 euro), schrijft onder meer de South China Morning Post.

Bedrijven riskeren een boete van 10.000 yuan (1.469 euro) als ze de regels overtreden. Wie drie keer in de fout gaat krijgt bovendien een tijdelijke vermelding op een website van de overheid. In veel steden ís roken al verboden in publieke ruimtes, maar er worden zelden straffen uitgedeeld.

Nu maakt de overheid er een serieuze zaak van. In de hoofdstad staan waarschuwings- en verbodsborden, en er is een telefoonlijn waar overtredingen kunnen worden gemeld. De inwoners hebben zelfs een speciaal gebaar geleerd waarmee ze rokers erop attent maken dat ze hun sigaret moeten doven.

De WHO is onder de indruk, zegt Angela Pratt.

We kunnen niet zeggen dat dit de strengste wet ter wereld is, maar het is zeker één van de strengste. Er zijn geen uitzonderingen of loopholes bij het verbod op roken in gebouwen.

Meer dan 300 miljoen Chinezen roken dagelijks, en nog eens miljoenen mensen worden blootgesteld aan de sigarettenrook van anderen.

Tata zoekt leider in het buitenland

Het Indiase Tata wil een aantal belangrijke vacatures internationaal invullen, meldt The Economic Times. Volgens anonieme bronnen is DHR International ingeschakeld om een nieuwe directeur te zoeken voor Tata Motors. Headhunter DHR zou ervaring hebben met de zoektocht naar talent voor de auto-industrie.

India’s grootste fabrikant van vrachtwagens en bussen heeft sinds het vertrek van Karl Slym in januari 2014, geen leider meer. Terwijl het bedrijf juist nú een sterke leider nodig heeft, schrijft The Economic Times. Er wordt gezocht naar iemand die de organisatie kan verjongen. Tegelijkertijd moeten er nieuwe producten worden ontwikkeld om de concurrentie met multinationals aan te kunnen. Zeker nu de binnenlandse vraag naar vrachtwagens afneemt, maar zich in andere sectoren juist kansen voordoen.

Er wordt ook gezocht naar een nieuwe financieel directeur. Die vacature komt deze maand vrij omdat Chandrasekaran Ramakrishnan met pensioen gaat. Voor die positie wordt iemand gezocht binnen het Indiase bedrijfsleven.