Aparte status bezorgers wekt wrevel

Kamer en vakbond ontstemd over speciale fiscale behandeling van zzp’ers die voor PostNL werken.

Politici en de FNV reageren fel op de deal die PostNL jarenlang had met de Belastingdienst over duizenden pakketbezorgers die alleen in naam zzp’er waren. Door de afspraken met de fiscus waren deze pakketbezorgers veel goedkoper dan vast personeel dat hetzelfde werk deed en hoefde het bedrijf de bezorgers bij ziekte niet door te betalen.

PostNL, dat daarmee zo’n 15 miljoen euro per jaar zou hebben bespaard, heeft toegegeven dat er van 2009 tot en met 2013 een afspraak was met de Belastingdienst, maar die zou niet onwettig zijn geweest. Ook staatssecretaris Eric Wiebes (Financiën, VVD) liet afgelopen weekend weten dat de deal volgens de wet was. „Wat de fiscus kan doen, is zekerheid geven vooraf, als een soort ruling, over hoe ze de wet interpreteert en waar men zich aan moet houden.”

Volgens Wiebes heeft PostNL op dit moment geen deal meer met de Belastingdienst.

Tweede Kamerleden vragen Wiebes om opheldering over de afspraken. PvdA-Kamerlid John Kerstens zei dat er „een eind moet komen aan schijnconstructies” en dat het er nu op lijkt dat zelfs de overheid eraan meewerkt. Ook de FNV noemt de deal een „stuitend voorbeeld van foute constructies waardoor werkgevers de normale afdrachten ontlopen”.

Reinier Stroo, bestuurder van FNV Transport en Logistiek laat in een verklaring weten: „De onderhandelingen die wij met PostNL voeren over de positie van de pakketbezorgers lopen niet goed, omdat PostNL door de vrijwaring van Wiebes geen enkel risico loopt. Want als de pakketbezorgers van PostNL geen schijnzelfstandigen zijn, mag ik dan weten wie er in dit land wel schijnzelfstandige is?”

De postbezorgers die als zzp’er voor PostNL werkten, zouden dat vaak fulltime hebben gedaan, met het postbedrijf als enige opdrachtgever. Om schijnzelfstandigheid te voorkomen, wordt van zzp’ers, bijvoorbeeld freelancejournalisten en -fotografen juist gevraagd om verschillende opdrachtgevers te hebben.

FNV Transport en Logistiek werkt op dit moment aan een onderzoeksrapport naar pakketdiensten. Volgens Stroo is het onderzoek binnen twee weken klaar en wordt het dan aangeboden aan de Tweede Kamer en minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken, PvdA).

Minister Blok (Wonen, VVD) liet afgelopen weekend weten dat de overheid zelf vanaf volgend jaar geen gebruik meer wil maken van de uitleenconstructie payrolling, waarbij personeel wordt ingehuurd via een payrollbedrijf. Het Rijk was het gebruik daarvan al sinds vorig jaar aan het afbouwen.