Infographic: zoveel mensen worden jaarlijks wereldwijd vermoord

Hoeveel mensen worden wereldwijd jaarlijks vermoord? Waar vinden de meeste moorden plaats? En hoe verandert het aantal moorden per land door de jaren heen? Het project ‘homocide watch’ van de Braziliaanse denktank Igarapé Institute brengt de antwoorden op deze vragen in kaart in een indrukwekkende interactieve infographic.

Hoeveel mensen worden wereldwijd jaarlijks vermoord? Waar vinden de meeste moorden plaats? En hoe verandert het aantal moorden per land door de jaren heen? Het project ‘homicide watch’ van de Braziliaanse denktank Igarapé Institute brengt de antwoorden op deze vragen in kaart in een indrukwekkende interactieve infographic.

Eenderde van alle moorden in Latijns-Amerika en de Cariben

Om maar meteen de eerste vraag te beantwoorden: er zijn wereldwijd, volgens de laatst beschikbare cijfers (uit 2012), 437.000 mensen vermoord. Veruit de meeste moorden vonden plaats in Latijns-Amerika en de Cariben. Ongeveer eenderde van de moorden vindt plaats in Latijns-Amerika en de Cariben, terwijl er slechts 8 procent van de wereldbevolking woont. Veertien landen uit de top-20 van landen met het hoogste aantal moorden komen uit dat gebied.

Bovenaan staat Honduras. Hier werden in 2012 per 100.000 inwoners 85,5 mensen omgebracht. Ter vergelijking: het wereldwijde gemiddelde ligt op  6,2, in Nederland komt per 100.000 inwoners slechts 0,9 inwoner om door moord.

De interactieve graphic, die gemaakt is door Igarapé Institute in samenwerking met Open Society Foundations, het Peace Research Institute Oslo en Periscopic, brengt informatie over dit onderwerp uit een grote hoeveelheid bronnen nauwgezet bijeen. Zo kun je zien hoe het aantal moorden in een land over de jaren toe- of afneemt, of hoeveel van de slachtoffers man of vrouw waren. De infographic geeft zo een helder overzicht van een ingrijpend onderwerp - want achter al die statistiek verschuilen zich uiteraard verschrikkelijke menselijke drama’s.

In ‘moordstad’ San Pedro Sula wordt routineus gemoord

Buitenlandredacteur Ykje Vriesinga ging eerder dit jaar op reportage in San Pedro Sula in Honduras, om te laten zien hoe de realiteit achter de statistiek eruitziet. San Pedro Sula is de gevaarlijkste stad ter wereld buiten oorlogsgebied: vorig jaar werden daar 187 moorden gepleegd per 100.000 inwoners. Vriesinga:

Het geweld is geëscaleerd sinds de bendes zijn opgenomen in de hiërarchie van de internationale drugshandel. De voornamelijk jonge bendeleden voeren huurmoorden en andere klussen uit voor de drugskartels. Ze krijgen betaald in drugs en wapens, die zo hun weg vinden naar de wijken.

Kinderen komen vaak al op jonge leeftijd in contact met gewelddadige bendes. Moorden vormt een vast onderdeel:

Vanaf een jaar of twaalf, soms jonger, werken kinderen als halcón (valk): ze waarschuwen als vreemden het territorium van de bende betreden. Steeds zwaardere opdrachten volgen tot ze volwaardig lid zijn: beroven, afpersen, moorden.

Moorden zijn aan de orde van de dag, aldus Vriesinga:

Een drugshandelaar die niet betaalt voor een partij cocaïne wordt vermoord – net als zijn familie. Een buurtbewoner die een bendelid verklikt ook. Een ondernemer die geen ‘oorlogsbelasting’ wil afdragen: idem.

Lees verder in NRC Handelsblad: Wie hier blijft, speelt met zijn leven  (€)