Roda JC is terug, NAC Breda na 15 jaar gedegradeerd uit eredivisie

Ondanks een uitstekende uitgangspositie na het eerste play-off duel in Kerkrade eerder deze week (0-1) is NAC Breda er niet in geslaagd in de eredivisie te blijven. Roda JC was vanmiddag in een duel vol ophef na verlenging met 1-2 te sterk en keert zo na één seizoen terug op het hoogste niveau.

Roda JC-speler Mitchel Paulissen schiet de bal langs NAC Breda keeper Jelle ten Rouwelaar: 0-1.
Roda JC-speler Mitchel Paulissen schiet de bal langs NAC Breda keeper Jelle ten Rouwelaar: 0-1. ANP / Kay in 't Veen

Ondanks een uitstekende uitgangspositie na het eerste play-offduel in Kerkrade eerder deze week (0-1) is NAC Breda er niet in geslaagd in de eredivisie te blijven. Roda JC was vanmiddag in een duel vol ophef na verlenging met 1-2 te sterk en keert zo na één seizoen terug op het hoogste niveau.

Het duel kende twee rode kaarten, aan beide kanten één, en de gelijkmaker van NAC was een twijfelachtig geval. Tom Van Hyfte ontpopte zich als hoofdrolspeler in een spektakelstuk in Breda. Hij zorgde in de tweede helft van de verlenging voor 1-2. In de eerste helft van de verlenging had de Belg de thuisclub met een eigen doelpunt aan de gelijkmaker geholpen. Volgens arbiter Danny Makkelie en zijn assistent Kevin Blom, die de doellijn bewaakte, was de bal over de lijn. Als ze gelijk hadden, was dat nauwelijks te zien.

Twitter avatar Jmvanhalst Jan In studio 10x stil gezet. Niet te zien. Lijnrechter wel? Gaat om miljoenen… #nacrod

Roda JC, dat donderdag voor eigen publiek verloor (0-1), was in de 44e minuut op voorsprong gekomen door Mitchel Paulissen (0-1). Beide ploegen eindigden dus met tien man. Mats Seuntjens en Arjan Swinkels kregen ieder twee gele kaarten.

De degradatie van NAC betekent dat drie eredivisieclubs een niveau lager gaan spelen. FC Dordrecht degradeerde direct, Go Ahead Eagles sneuvelde in de promotie/degradatie-play-offs. Eerder vanmiddag greep FC Volendam naast promotie nadat De Graafschap te sterk bleek. Kampioen NEC was al direct zeker van eredivisievoetbal in seizoen 2015/2016.

Vertrekt trainer Robert Maaskant?

Na één seizoen gaat Maaskant alweer bij NAC Breda. “Ik ga mijn ontslag bij het bestuur aanbieden”, zei hij zondag nadat zijn ploeg was gedegradeerd uit de eredivisie.

“Ik ben verantwoordelijk voor deze ploeg. Het is me niet gelukt.”

Maaskant keerde halverwege het seizoen terug bij NAC om de club in de eredivisie te houden. NAC heeft laten weten door te willen met de trainer.