Economie

Pesten op het werk, parlementair onderzoek naar de euro en Rutte naar India

Foto iStock

Zondag, het begint bijna weer. Dit gaat er volgende week gebeuren.

1. Minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher vindt pesten op het werk een probleem. En dus begint morgen zijn landelijke campagne. Wist je trouwens dat je pesters op kantoor moet belonen?

Een ander kantoorprobleem: frauderende werknemers. Clemens K. zou rond 2009 16 miljoen euro van het Fonds voor Beeldende Kunsten hebben verduisterd. De zaak dient morgen en dinsdag (weer) bij het Hof.

Coeliakie-patiënten en andere glutenvrij-liefhebbers kunnen vanaf morgen los in de McDonald’s. In zo’n vijftig restaurants zijn dan glutenvrije burgers te krijgen, want McDonald’s wil het helemaal anders doen.

Mensen die op andere wijze los willen: het massamoordspel Hatred komt uit. Een videogame over een sociopaat die op “genocidetocht” gaat. Het is weer wat anders dan Solitaire.

2. Er moet een parlementair onderzoek komen naar het invoeren van de euro. Tenminste, dat vinden de ondertekenaars van een handtekeningenactie. Dinsdag bieden ze die aan bij de Tweede Kamer. Onder meer romanschrijver Thierry Baudet zit erachter.

Dan ook een belangrijke dag voor Oekraïne. Als het land die dag zijn openstaande gasrekening aan Rusland niet betaalt, stopt dat de levering van gas. En dat gaat om een rekening van miljarden euro’s.

Chipbedrijf NXP Semiconductors heeft zijn aandeelhoudersvergadering. Dat wordt gezellig, want ze hebben de laatste tijd enorme deals aangekondigd.

3. Ook slim: een inspirerend evenement vol nieuwe snufjes houden - en daarna je aandeelhoudersvergadering. Woensdag vergadert Google.

Diezelfde dag véél voorspellingen. Het UWV komt met een arbeidsmarktprognose voor dit en volgend jaar, de Europese Centrale Bank heeft een beleidsbijeenkomst en de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) komt met economische vooruitzichten in Parijs.

Premier Rutte gaat even langs bij de OESO, misschien om te kletsen over die belastingontwijking. En hij pakt meteen een ontmoeting met president Hollande op het Elysée en wat Franse bedrijven mee.

4. En daar houdt het niet op voor Rutte. Vanaf donderdag is hij met minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking Ploumen en staatssecretaris van Economische Zaken Dijksma naar India voor een handelsmissie. Jammer, die hebben geen reuzenpanda.

Iedereen kan boer zijn, vinden ze bij Dag van de Stadslandbouw. En dat vieren ze vanaf donderdag op “hét toonaangevende, landelijke vakevenement op het gebied van stadslandbouw en stadsgerichte landbouw in Nederland”. Kom maar op met die varkens.

Diezelfde dag de jaarlijkse bergbeklimming voor het goede doel van Alpe d’HuZes. Hopen dat het nu wel goed gaat met dat geld.

5. Boyband One Direction hoeft het geld nog maar met z’n vieren te verdelen. Ze gaan vrijdag weer door met hun tour door Europa.

Die dag is in Griekenland om een andere reden belangrijk. Het moet geld betalen aan het Internationaal Monetair Fonds, en dat gaat mogelijk niet lukken. Het spant er dus om. Wéér.