Juncker: Europese Commissie tegen tolvignet Duitse Autobahn

Buitenlandse automobilisten zouden moeten gaan betalen op de Autobahn, terwijl Duitsers zelf gecompenseerd worden.
Buitenlandse automobilisten zouden moeten gaan betalen op de Autobahn, terwijl Duitsers zelf gecompenseerd worden. ANP / Andreas Gebert

De Duitse Eerste en Tweede Kamer mogen er dan al een tijdje hun goedkeuring aan hebben gegeven, als het aan de Europese Commissie ligt gaan buitenlandse automobilisten geen tol betalen op de Autobahn.

Jean-Claude Juncker bevestigt dat de Commissie zich tegen de plannen van Duitsland keert voor tolheffing buitenlandse personenauto’s. De voorzitter van de EC Juncker zegt in een morgen te verschijnen vraaggesprek met de Duitse kwaliteitskrant Süddeutsche Zeitung dat hij grote twijfels heeft over het Duitse uitgangspunt dat buitenlanders in de voorgelegde plannen niet worden gediscrimineerd. De Commissie moet met deze twijfel aan de slag, omdat verdragen worden geschonden, aldus Juncker.

Nadat de Bondsraad en eerder de Bondsdag, de Duitse Eerste en Tweede Kamer, eerder deze maand instemden met de tolplannen maakten de Nederlandse minister Melanie Schultz (Infrastructuur en Milieu) en de ANWB al bezwaar. Schultz vindt het introduceren van dit tolvignet, de Pkw-Maut een nieuwe barrière voor grensoverschrijdend verkeer±

“De plannen duperen Nederlanders die in Duitsland rijden, terwijl Duitsers zelf worden gecompenseerd via een lagere wegenbelasting. We kijken uit naar de reactie van Europees commissaris Violeta Bulc (Verkeer) hierop. Dat oordeel is van belang voor de verdere stappen die we samen met andere buurlanden kunnen nemen om dit tegen te houden.”

In het weekeinde schreef de krant Die Welt ook al dat de Commissie een stokje voor de plannen wil steken. De Duitse autobezitters betalen ook tol, maar ze krijgen die terug met een korting op de wegenbelasting. Dus alleen buitenlanders betalen de nieuwe tolheffing echt.

Volgens de ANWB profiteert Duitsland sowieso al van de Nederlanders±

“Duitsland is het belangrijkste vakantieland voor Nederlanders. Ze geven er hun geld uit, ze tanken er, ze betalen dat bedrag voor het vignet dus al.”

De grieven van de EC tegen de Duitse tolplannen kunnen mogelijk nog voor de zomer worden aangespannen bij het Europees Hof van Justitie. Het hangt ervan af wanneer Berlijn de volledige wettekst publiceert in het staatsblad.

Lees uit NRC Handelsblad: In ruil voor tol betaalt Duitse automobilist minder belasting (€).