Hittegolf blijft levens eisen in India - zeker 2.200 doden

Twee vrouwen in India proberen te schuilen voor de zon onder een paraplu. Foto EPA / Sanjeev Gupta

Met temperaturen die oplopen tot wel 47,1 graden, blijft de hittegolf in India levens eisen. Het dodental van de verstikkende hitte stond begin vandaag zelfs al op 2200, meldt de Indiase televisiezender NDTV.

Het zwaarst getroffen is de zuidelijke deelstaat Andhra Predesh, waar 1636 mensen bezweken door de extreme warmte. India wordt al enige tijd geplaagd door extreem hoge temperaturen van soms wel 48 graden. Het werkelijke dodental kan overigens nog wel hoger liggen, omdat oververhitting doorgaans niet als een directe doodsoorzaak geldt. Het precieze aantal slachtoffers van een hittegolf is daarom vaak lastig exact te bepalen.

Volgens de Indiase meteorologische dienst is op een paar plaatsen wel een beetje regen gevallen, maar dat is vooralsnog niet voldoende voor koeler weer. De slachtoffers zijn vooral arme, oudere mensen die ondanks de hitte wel moeten werken om geld voor twee maaltijden per dag te verdienen.

Artsen maken overuren door het grote aantal mensen dat hulp nodig heeft, al dan niet door zonnesteek. Het kost boeren ook moeite voldoende water te vinden voor hun dieren en hun gewassen.

De hittegolf is een van de vijf dodelijkste uit de geschiedenis, schrijft The Times of India. India werd één keer getroffen door een hittegolf die nog meer levens eiste: in 1998 stierven 2541 mensen door extreme warmte.

De dodelijkste hittegolf ooit vond in 2003 plaats in Europa, toen 71.310 mensen stierven door de hoge temperaturen, aldus The Times of India.