Frontex redt meer dan vijfduizend bootvluchtelingen

De Europese grensbewakingsorganisatie Frontex heeft in de afgelopen drie dagen op de Middellandse Zee meer dan 5.000 vluchtelingen van de verdrinkingsdood gered. De organisatie vond daarnaast 17 lijken in een sloep. Het is nog niet duidelijk waaraan deze vluchtelingen zijn overleden.

Belgische mariniers helpen migranten aan boord van een reddingsboot als onderdeel van de Frontex-missie Operatie Triton.
Belgische mariniers helpen migranten aan boord van een reddingsboot als onderdeel van de Frontex-missie Operatie Triton. Foto: AFP / Alfonso di Vincenzo

De Europese grensbewakingsorganisatie Frontex heeft in de afgelopen drie dagen op de Middellandse Zee meer dan vijfduizend vluchtelingen van de verdrinkingsdood gered. De organisatie vond daarnaast 17 lijken in een sloep. Het is nog niet duidelijk waaraan deze vluchtelingen zijn overleden.

Dat meldt persbureau AFP. Onder de naam Operatie Triton, zoals de missie van Frontex heet, heeft de Europese Unie meer budget vrijgemaakt voor het redden van vluchtelingen. De organisatie redde sinds vrijdag meer dan 5.000 vluchtelingen van 25 boten die vanaf de Libische kust waren vertrokken met als eindbestemming Italië.

Nederland gaat extra bijdrage leveren

Voor de operatie worden boten ingezet van het Verenigd Koninkrijk, Malta, België, IJsland en Finland. Eerder deze week werd bekend dat ook Nederland een extra bijdrage gaat leveren aan de grensbewakingsmissie van de EU.

Iedere dag proberen honderden migranten uit Afrika per boot naar Europa te komen, dit jaar zijn dat er gemiddeld 293. Dat gebeurt vooral in het voorjaar en de zomer, als het weer goed is, vaak in gammele boten. Enkele grote bootrampen, waarbij honderden migranten verdronken, vergroten de druk op Europese landen om meer vluchtelingen op te nemen.

Lees ook in NRC Handelsblad (€): Migratiepiek noopt EU tot opleggen solidariteit

En bekijk ons dossier Bootvluchtelingen.