Britse banken onderzoeken betrokkenheid bij FIFA-geldstromen

De FBI deed afgelopen week invallen bij verdachte voetbalbonden.
De FBI deed afgelopen week invallen bij verdachte voetbalbonden. Reuters / Javier Galeano

De Britse bank Barclays, hoofdsponsor van de Engelse Premier League, onderzoekt of het betrokken is bij corrupte praktijken binnen de FIFA. Ook bankiers Standard Chartered en HSBC doen intern onderzoek.

De twee banken worden samen met nog een grote Britse speler op de financiële markt, HSBC, genoemd in het FBI-rapport dat afgelopen week leidde tot de arrestatie van zeven FIFA-officials. Ze worden door de Amerikanen niet beschuldigd, maar zijn mogelijk gebruikt voor financiële wanpraktijken die via deze banken zijn gepleegd.

Barclays, Standard Chartered en HSBC bekijken volgens The Telegraph specifiek details uit het FBI-rapport over vermeende corrupte transacties door officials van de voetbalbond. De vraag is of de instellingen regels op het gebied van witwassen en omkoping hebben geschonden.
Het zou onder meer gaan om de volgende transacties:

  • Een betaling van 200.000 Amerikaanse dollars aan het internationaal sportmarketingbureau Traffic vanuit New York aan een Barclays-rekening van Chuck Blazer, de vermeende kroongetuige van de FBI.
  • Een transactie van 1,2 miljoen dollar van Traffic in Miami naar een HSBC-rekening in New York. Het bedrag ging daarna door naar een rekening van die bank in Hongkong, op naam van een volgens de FBI medeplichtig bedrijf.
  • Twee overschrijvingen van in totaal 1 miljoen dollar van HSBC in Hongkong naar Standard Chartered in New York, bestemd voor een bedrijf op de Kaaimaneilanden dat gelieerd is aan de afgelopen week gearresteerde FIFA-vicepresident Jeffrey Webb.
  • Een betaling van een ander sportmarketingbedrijf van een half miljoen dollar naar een HSBC-rekening van een fabrikant van luxejachten in Londen.

Het bankwezen verschafte de FBI een enorme opening naar de aanpak van een wereldwijze organisatie als de FIFA. Toen bleek dat smeergeld via de Verenigde Staten of via Amerikaanse banken zijn weg naar de ontvangers vond, veelal in Latijns-Amerika, kwam de wereldvoetbalbond op Amerikaans ‘terrein’.

Bovendien heeft de FBI de voormalige Amerikaanse voetbalbondbaas Chuck Blazer als troef. Hij kwam voor in een rapport uit 2013 over FIFA-fraude. Blazer zou nu als informant voor de FBI werken in ruil voor strafvermindering in zijn proces wegens belastingontwijking.