‘Brilletje van Tsjechov’ beste reisboek van 2014

‘Het brilletje van Tsjechov’ van Michel Krielaars krijgt de Bob den Uyl Prijs voor het beste Nederlandse reisboek van 2014. Dit maakte juryvoorzitter Andrée van Es vanochtend bekend in het tv-programma VPRO Boeken.

‘Het brilletje van Tsjechov’ van Michel Krielaars krijgt de Bob den Uyl Prijs voor het beste Nederlandse reisboek van 2014. Dit maakte juryvoorzitter Andrée van Es vanochtend bekend in het tv-programma VPRO Boeken.

In het bekroonde boek vertelt Krielaars, chef van de boekenbijlage van NRC Handelsblad en voormalig correspondent in Rusland, hoe hij zijn literaire held Anton Tsjechov achterna reist door Rusland. Krielaars sprak met arbeiders, winkeliers en boeren in een poging de ‘Russische ziel’ te doorgronden. Het juryrapport stelt:

“Dankzij zijn oog voor kleine verhalen, die hij optekent in een soepele, vitale stijl, weet Krielaars de voor ons zo ondoorgrondelijke Russische ziel te verklaren zonder te vervallen in voorspelbaar pessimisme.”

Michel Krielaars vertelt over ‘Het brilletje van Tsjechov’:

Krielaars is met zijn boek ook genomineerd voor de Brusseprijs 2015, de prijs voor het beste journalistieke boek van het jaar. Die prijs wordt op 4 juni wordt uitgereikt. In zijn recensie (€) voor NRC Handelsblad schreef Peter d’Hamecourt dat Krielaars het negentiende-eeuwse Rusland van Tsjechov knap aan het hedendaagse Rusland onder Poetin weet te koppelen:

“Zelf houdt hij de hand van zijn geliefde schrijver stevig vast op de reis die hij onderneemt. Op die manier vloeit het Rusland van Tsjechov soepel over in het hedendaagse Rusland dat Krielaars doorkruist. De lezer die niet het hele oeuvre van Tsjechov tot zich heeft genomen, krijgt zo toch iets mee van diens prachtige werk. Een stimulans overigens om wel meer Tsjechov te lezen.”

Tot de andere genomineerden behoorden ‘Terug naar Timboektoe’ van Gerbert van der Aa, ‘De vloek van de Nijl’ van Koert Lindijer, ‘Ex’ van Peter Vermeersch en ‘De correspondent’ van Pieter Waterdrinker.

De jury van de Bob den Uyl Prijs bestond uit schrijfster Manon Uphoff, politicoloog Rosan Smits, arabist/journalist Rena Netjes, schrijver/journalist Alexander Reeuwijk, en werd voorgezeten door Andrée van Es van de Nationale Unesco Commissie.