Alberto Contador slaagt in missie en wint Giro d’Italia

Alberto Contador en zijn gepassioneerde Russische ploegbaas Oleg Tinkov vandaag tijdens de vlakke slotetappe.
Alberto Contador en zijn gepassioneerde Russische ploegbaas Oleg Tinkov vandaag tijdens de vlakke slotetappe. ANP / Claudio Peri

De Giro en de Tour in één seizoen winnen, dat was op voorhand het doel dat Alberto Contador zichzelf stelde voor 2015. De Spaanse wielrenner van Tinkoff-Saxo klaarde vanmiddag in Milaan het eerste deel van die klus. Steven Kruijswijk eindigde na twee prima laatste weken als zevende.

Voor Contador was het de tweede keer dat hij de sterkste was in de traditioneel eerste van drie grote etappekoersen in het wielerseizoen. In 2008 was hij al eens de beste en de renner kan de eerste worden sinds 1998 die de Giro en de Tour in één jaar wint. Destijds flikte wijlen Marco Pantani dat kunstje.

“Alberto heeft gedaan wat we van hem verwacht hadden. Hij is de grootste. Nu nog de Tour.” - ploegbaas Oleg Tinkov.

Contador, die inmiddels ook al twee keer de Tour de France en drie keer de Vuelta a España won, hield zijn naaste rivaal en thuisrijder Fabio Aru achter zich. Diens Astana-teamgenoot Mikel Landa werd derde. De slotrit van Turijn naar Milaan werd vanmiddag in een sprint gewonnen door de Belg Iljo Keisse.

In de eerste van drie weken Giro kampte Contador met de gevolgen van een valpartij. Hij had in het hooggebergte vervolgens continu te maken met een overmacht aan Astana-renners van wie zijn landgenoot Landa de meeste indruk maakte. Maar Contador bleek ijzersterk en bleek sowieso de betere tijdrijder.

Twitter avatar albertocontador Alberto Contador With sacrifice,suffering and motivation,objectives can be reachedThanks to all.Where there’s a will,there’s a way! http://t.co/ytmfsRWKSr

In 2011 was de Spanjaard ook al eens de beste in Italië, maar die zege werd uit de boeken geschrapt nadat later minieme sporen van het verboden middel clenbuterol werden gevonden bij een dopingtest.

Twitter avatar s_kruijswijk Steven Kruijswijk Can’t believe the @giroditalia is over!😉 Had 3 fantastic weeks with @LottoJumbo_road! Thanks everybody! #Giro #Grazie http://t.co/eZWiA9MSq4