Waldemar ‘Sonny Boy’ Nods (85) overleden

Waldemar Nods op archiefbeeld met zijn schoondochter op de rode loper voorafgaand aan de premiere van de Nederlandse film Sonny Boy in het Circustheater in Scheveningen. Foto ANP / Laura Oldenbroe

In zijn woonplaats Hilversum is woensdag Waldemar Nods, beter bekend als Sonny Boy, overleden. Dat heeft zijn familie vandaag bekendgemaakt, meldt persbureau ANP. Annejet van der Zijl schreef in 2004 een bestseller over zijn leven.

Dat boek werd in 2011 door Maria Peters verfilmd met Sergio Hasselbaink en Ricky Koole in de hoofdrollen.

Nods werd in 1929 in Den Haag geboren. Zijn vader, een Surinaamse student die ook Waldemar heette, had een relatie met de Nederlandse Rika van der Lans. Zij was zeventien jaar ouder dan hij en al getrouwd. De twee boden onderdak aan joodse onderduikers en werden in 1944 door de Duitsers opgepakt.

Rika overleed in vrouwenconcentratiekamp Ravensbrück. Zijn vader werd, nadat het kamp Neuengamme waarin hij gevangen zat, in mei 1945 was bevrijd, alsnog door de SS doodgeschoten.

Nods lukte het zelf niet het turbulente levensverhaal over zijn ouders op te schrijven. Van der Zijl slaagde daar dus wel in. Over het Surinaams-Nederlandse koppel Waldemar en Rika zei Van der Zijl in een eerder interview:

“Wat bijzonder dat mensen die zelf door hun liefde de paria’s van hun sociale omgeving waren geworden, het toch nog konden opbrengen om anderen te helpen.”

‘Sonny Boy’ groeide op in een pleeggezin en werkte als journalist bij Het Parool en bij een houtbedrijf in Suriname. Later keerde hij terug naar Nederland. Waldemar Nods is 85 jaar geworden.