Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Terrorisme

Tientallen doden bij nieuwe aanvallen in Nigeria

Onlangs uit handen van Boko Haram bevrijde gevangenen
Onlangs uit handen van Boko Haram bevrijde gevangenen Foto EPA

In de Nigeriaanse stad Maiduguri zijn bij twee aanvallen vandaag zeker dertig mensen om het leven gekomen. Zij stierven bij een zelfmoordaanslag op een moskee en een aanval met mortieren op huizen. Dat hebben inwoners en regeringsbronnen laten weten.

Bomaanslag

Bij de bomaanslag kwamen mensen om het leven die zich klaarmaakten voor het middaggebed. Onder hen waren veel handelaars van de nabijgelegen markt. Volgens een overlevende duwde de zelfmoordterrorist een kruiwagen en deed hij zich voor als een handelsman. Toen hij tussen de anderen had plaatsgenomen, ging de bom af.

Bij de aanslag kwamen naast de terrorist zestien mensen om het leven. Ook werd de moskee ernstig beschadigd. Na het geweld bezocht de gouverneur van de deelstaat Borno het getroffen gebied.

Mortieraanval

Eerder op de dag kwamen zeker dertien mensen om bij een mortieraanval op een woongebied in de stad. Ook raakte een nog onbekend aantal mensen gewond. Meerdere woningen werden verwoest in de buitenwijk Dala-Lawanta, gelegen op zo’n twintig kilometer van het stadscentrum. Burgermilities gingen de straten op om de stad te beschermen tegen verder geweld.

Hoewel de aanslagen nog niet zijn opgeëist, wijst alles erop dat zij het werk zijn van terreurbeweging Boko Haram. Dat beweert ook een inlichtingenofficier, die zei dat Boko Haram wel vaker granaten op de stad schiet.

13.000 doden

Bij de inmiddels al zes jaar durende strijd tussen de terreurgroep en het leger zijn al zo’n 13.000 mensen om het leven gekomen. Een offensief van meerdere landen tegen Boko Haram heeft de beweging verjaagd uit de meeste steden en dorpen waar zij een islamitisch kalifaat hadden uitgeroepen. Hoewel de groep verzwakt is, voert deze nog steeds aanslagen en aanvallen uit.

Volgend het Nigeriaanse leger zitten de strijders van Boko Haram vast in de noordoostelijk gelegen Sambisabossen. De groep blijft de laatste tijd echter Maiduguri aanvallen, dat zo’n 200 kilometer verderop ligt. De kersverse president Muhammadu Buhari zwoer vrijdag tijdens zijn inaugurele rede dat hij eens en voor altijd korte metten zal maken met de terroristische organisatie.

Lees ook in NRC Handelsblad: Zes maanden oorlogsbuit van Boko Haram (€)