Oud-gouverneur O’Malley meldt zich als presidentskandidaat Democraten

Martin O’Malley, de voormalige gouverneur van de Amerikaanse staat Maryland, is vandaag begonnen met zijn campagne om namens de Democraten te worden genomineerd als presidentskandidaat. Dat maakte hij bekend bij een waterpark in Baltimore. O’Malley daagt hiermee de andere kandidaat, Hillary Clinton, uit.

Archieffoto van Martin O'Malley
Archieffoto van Martin O'Malley EPA / Tannen Maury

Martin O’Malley, de voormalige gouverneur van de Amerikaanse staat Maryland, is vandaag begonnen met zijn campagne om namens de Democraten te worden genomineerd als presidentskandidaat. Dat maakte hij bekend bij een waterpark in Baltimore, meldt persbureau Reuters. O’Malley daagt hiermee de andere kandidaat, Hillary Clinton, uit.

Hij geldt als een linkse politicus en hoopt een meer liberaal alternatief op Clinton te zijn. Hij gaat zich richten op economische vraagstukken, immigratie en het homohuwelijk. O’Malley:

“We kunnen de Amerikaanse Droom niet laten uitkomen door toe te geven aan de stemmen van de machtigen en geprivilegieerden. De belangen van de machtigen en rijken zijn door onze regering gebruikt om een economie te creëren die voorbijgaat aan de belangen van de meerderheid van de bevolking.”

O’Malley bezoekt voor zijn campagne als eerste dit weekend de staten Iowa en New Hampshire, waar de vroegste nominaties worden gehouden voor de verkiezingen. De presidentsverkiezingen zelf vinden plaats in november 2016.

Twitter avatar GovernorOMalley Martin O’Malley I’m running for president to rebuild the American Dream. Watch:
https://t.co/SO1WR9IY2s

Tweede uitdager van Clinton

O’Malley is tot nu toe de tweede kandidaat die zich naast Clinton heeft gemeld. Op 30 april maakte senator Bernie Sanders bekend een nominatie namens de Democraten na te streven. Hij omschrijft zichzelf als socialist en richt zich vooral op de middenklasse, “de gewone Amerikaan”

De 52-jarige O’Malley was van 2007 tot 2015 gouverneur van Maryland. Daarvoor was hij burgemeester van Baltimore. Na twee termijnen als gouverneur mocht O’Malley zich bij de gouverneursverkiezingen van 2014 niet opnieuw verkiesbaar stellen.

Onbekend

Eerder zei O’Malley dat er een einde moet komen aan “het wisselen van het presidentschap tussen twee koninklijke families”. Hiermee doelt hij op de families Bush en Clinton, die al respectievelijk twee en één staatshoofden leverden. De jongere broer van George W. Bush, Jeb Bush, wordt gezien als kanshebber voor de Republikeinen. Hoewel hij herhaaldelijk heeft gezinspeeld op het zich kandidaat stellen, heeft Jeb Bush dit tot nu toe nog niet gedaan.

Amerikaanse media verwachten niet dat O’Malley veel kans maakt. Net als Sanders is hij bij veel Amerikanen nauwelijks bekend. Dit in tegenstelling tot de zeer bekende en populaire Hillary Clinton.

Lees hier het profiel dat NRC eerder schreef van alle politici die meedingen naar een nominatie als presidentskandidaat.

    • Casper van der Veen