Holleeder gaf toe dat hij wist van moord op Cor van Hout

Willem Holleeder op archiefbeeld. Foto ANP / Robin van Lonkhuijsen

Willem Holleeder heeft in een opgenomen gesprek met zijn zus Astrid toegegeven dat hij weet wie er betrokken waren bij de moord op zijn zwager Cor van Hout. Het Openbaar Ministerie heeft gisteren bekendgemaakt dat het gaat om Robert ter Haak, een botenverkoper die zaken deed met Van Hout.

Het gesprek tussen Holleeder en zijn zus is begin maart in de gevangenis opgenomen door Astrid, die zichzelf had voorzien van geheime afluisterapparatuur. Astrid Holleeder zegt dat ze de opname, die niet van goede kwaliteit is, aan het Openbaar Ministerie zal geven. Een woordvoerder zegt dat het OM weet van de opname.

Op de tape is goed hoorbaar dat Holleeder zijn zus corrigeert als die suggereert dat een ander de verrader is:

“Nee maak je niet druk, zo is het niet gegaan.”

Daarop leunde hij volgens Astrid achterover, met een houding van: ze kunnen me niks maken. Daarmee geeft Holleeder te kennen dat hij beschikt over ‘daderwetenschap’.

De opname zou, mits bruikbaar, het eerste directe bewijs zijn dat Holleeder kennis droeg van de moord op zijn zwager Cor van Hout. Die werd op 24 januari 2003 doodgeschoten in Amstelveen.

Belastende verklaringen

Astrid Holleeder en haar zus Sonja, die twee kinderen kreeg met Van Hout, legden eerder al belastende verklaringen af over de betrokkenheid van hun broer bij de liquidatie. Ook twee kroongetuigen verklaarden dat Holleeder een van de opdrachtgevers was van de moord. Een van hen, Fred Ros, verklaarde dat een tipgever de locatie heeft doorgegeven waar de moord moest plaatsvinden.

Astrid Holleeder stelt dat haar broer in het opgenomen gesprek vertelde dat Robert ter Haak de tipgever is geweest die Van Hout verraadde. Ter Haak werd bij de liquidatie van Van Hout zelf ook neergeschoten; hij stierf twee weken later. Het is niet duidelijk of dat met opzet is gebeurd.

Holleeder vertelde zijn zus dat hij geen rechtstreeks contact met Ter Haak had gehad, maar dat hij daarvoor een tussenpersoon had benaderd. Wie dat was, heeft Holleeder zijn zus niet verteld.

Het is nog niet duidelijk of Holleeder, die vastzit op verdenking van betrokkenheid bij twee andere liquidaties, nu ook zal worden vervolgd voor zijn rol bij de moord op Van Hout. Eerder dit jaar werd bekend dat Astrid en Sonja Holleeder zeer belastende verklaringen hebben afgelegd over de rol van hun broer. Zo zou hij op de dag van de moord volgens hen hebben gevraagd naar bezittingen van Van Hout. Een week later vroeg hij naar de sleutels van een huis in Spanje dat van Van Hout was geweest. Holleeder wilde dat huis gebruiken om de huurmoordenaar te betalen.

De advocaat van Holleeder mag niet communiceren met de buitenwereld en kan dus geen reactie geven. Half juni bespreekt de rechtbank tijdens een pro-formazitting de voortgang van het onderzoek. Dan beslist de rechtbank ook of de voorlopige hechtenis van Holleeder wordt verlengd.

Lees ook in NRC Weekend: Eindelijk, zei Holleeder toen Cor van Hout was vermoord (€)

    • Jan Meeus