Felle kritiek op ‘deal’ PostNL en Belastingdienst

Foto ANP / Bas Czerwinski

Vanuit de vakbond FNV en de politiek is vandaag kritiek geuit op een ‘deal’ die PostNL jarenlang heeft gesloten met de Belastingdienst om pakketbezorgers fiscaal voordelig te laten werken. De bezorgers werden gezien als zzp’ers, waardoor ze niet in dienst waren bij het postbedrijf.

PostNL bespaarde hiermee jaarlijks naar schatting 15 miljoen euro aan belastingen en premies voor werknemers, meldde de Volkskrant vanochtend.

De FNV vindt dat de Belastingdienst geen dealtjes meer zou moeten sluiten waardoor ondernemingen met schijnzelfstandigen kunnen werken. Bestuurder Reinier Stroo van FNV Transport en Logistiek:

“Dit kabinet heeft de strijd aangebonden met schijnconstructies. Dit is een stuitend voorbeeld van foute constructies waardoor werkgevers de normale afdrachten ontlopen. Deze overeenkomst heeft PostNL jarenlang met de Belastingdienst gehad en dat heeft geleid tot de huidige situatie bij PostNL. Daar werken duizenden pakketbezorgers die alleen in naam zelfstandig zijn, maar overigens alle kenmerken van een werknemer hebben, zonder de rechten die werknemers hebben.”

‘Alle afspraken binnen kaders van de wet’

PvdA-Kamerlid John Kerstens vindt de regeling niet kunnen en wil dat staatssecretaris Eric Wiebes opheldering geeft. Hij zei in het Radio 1 Journaal:

“Dit zijn geen zelfstandigen, maar werknemers die een dienstverband verdienen.”

Hij is er niet over te spreken dat de overheid een dergelijke constructie faciliteert.

Ook GroenLinks vindt “het zeer kwalijk dat de Belastingdienst meewerkt aan het schijnzelfstandig maken van werknemers”. Dit doet denken aan de afspraken die buitenlandse bedrijven maken om belasting te ontduiken, aldus Tweede-Kamerlid Linda Voortman. De partij wil dat de afspraken tussen Belastingdienst en PostNL openbaar worden.

Volgens het bedrijf vielen alle afspraken die het met de Belastingdienst heeft gesloten binnen de kaders van de wet. Een woordvoerder:

“Het ging niet om een ‘deal’, maar om een gewone afspraak met de Belastingdienst met een looptijd van vier jaar. Deze afspraak gold voor de periode 2009 tot en met 2013 en is nu niet meer aan de orde.”

(ANP)