Opinie

Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Milieu en natuur

Bidden

Torenvalken bidden. Dat zeggen vogelaars tenminste als de vogels met razendsnelle vleugelslag tegen de wind in vliegen en toch stil staan.

Maar klopt dat wel? Is het niet een vertaalfout van to prey, dat jagen betekent en niet ‘prevelen, bidden’. Vogels hebben geen religie, luidt het tegenargument. Maar hoe weten we dat? Er zijn heus katholieke en protestantse dieren. De beflijster en monniksgier zijn super katholiek. De merel is heel protestants met zijn zwarte toga. Zelfs als hij zingt, klinkt het als een gezang. Ga maar na, Jac. P. Thijsse schreef al dat de merel ‘psalmodieert’.

We moeten het omdraaien: alle dieren hebben een religie. En de torenvalk is de meest gelovige van allemaal, want die bidt voor het eten.

Kester Freriks