Wordt Sepp Blatter vandaag herkozen? Kijk hier mee met het FIFA-congres

Foto EPA

Het moet raar lopen wil Sepp Blatter vandaag niet weer tot FIFA-voorzitter gekozen worden. Vandaag is hij voor de vijfde keer kandidaat bij de voorzittersverkiezing van de wereldvoetbalbond. Kijk hier mee met het FIFA-congres in Zürich.

Het congres is te volgen op de site van de FIFA (embedden niet mogelijk).

De FIFA wordt geleid door 24 mannen. De meeste van die mannen vertegenwoordigen landen die corrupt zijn. Twee van hen zitten sinds woensdag vast. Samen met een voorganger. En met een man die dit weekend als nieuw lid zou aantreden. En met nog vijf andere (oud-)leden van de FIFA.

fifa1

Dit is waarom de FIFA niet verandert

Het probleem voor landen die verandering willen, is dat ze in de minderheid zijn, schrijft redacteur Tom Vennink vandaag op NRC Q.

“Zo telt de stem van de Somalische voetbalbond vanmiddag even zwaar als die van Nederland. En die van de Noord-Koreaanse bond even zwaar als die van de Amerikaanse. Inwonertal, voetbalprestaties of economische ontwikkeling doen er niet toe bij de stemmingen in de wereldvoetbalbond. Principes over zeg mensenrechten en corruptie ook niet.

Europese voetbalbonden kunnen wel vinden dat Sepp Blatter nu echt niet meer kan aanblijven na het zoveelste corruptieschandaal, veranderen kunnen ze het niet. De Europese bonden hebben immers maar 54 van de 209 stemmen. En de bonden van Azië (47 stemmen), Afrika (54) én Oceanië (11) hebben zich al achter Blatter geschaard – de FIFA heeft onder de Zwitser veel ontwikkelingsgeld naar die continenten gestuurd. Dat brengt het aantal stemmen voor Blatter al op minimaal 112 van de 209. Een meerderheid dus.

Wat het nog moeilijker maakt om de FIFA te veranderen, is dat er geen limiet bestaat voor de termijnen van de voorzitter, van het uitvoerend comité en bijvoorbeeld van het comité dat de financiën controleert. Zo kan Blatter (79) vandaag voor de vijfde keer gekozen worden – hij zit er sinds 1998.”

fifa2