Opgepakte verdachten politieactie tegen motorclubs langer vast

De politie onderzoekt een garagebox aan de Anemonenstraat. Tijdens de grootschalige acties tegen motorbendes werden in de box wapens, waaronder raketwerpers, gevonden.
De politie onderzoekt een garagebox aan de Anemonenstraat. Tijdens de grootschalige acties tegen motorbendes werden in de box wapens, waaronder raketwerpers, gevonden. Foto ANP/ Piroschka van de Wouw

Zeventien verdachten die afgelopen woensdag tijdens een grote politieactie tegen motorclubs werden opgepakt, blijven langer vastzitten. De rechter-commissaris van de rechtbank in Limburg verlengde hun voorarrest vandaag. Het OM had om de verlenging gevraagd.

Woensdag werden er tijdens de actie in Limburg, Noord-Brabant en Duitsland in totaal twintig mensen opgepakt, negentien mannen en een vrouw. Zeventien van hen werden vandaag voorgeleid, twee anderen niet, maar die blijven wel vastzitten. Eén verdachte zit nu vast in Duitsland; het OM heeft om zijn uitlevering gevraagd.

Bij huiszoekingen werden onder andere veel wapens, waaronder vijf raketwerpers, en twee drugslabs gevonden. De aangehouden personen worden verdacht van internationale drugshandel, mishandeling, geweld en intimidatie.

Van de aangehouden mensen waren er veertien lid van Bandidos, een zogenoemde Outlaw Motorcycle Gang. Harrie Ramakers, voorzitter van de motorclub, was onder hen. Verder was een van de verdachten lid van de motorclub de Red Devils, verbonden aan de Hells Angels, en één iemand anders lid van een nog onbekende club.

Strijd tegen clubs

De aanpak van Outlaw Motorcycle Gangs heeft een hoge prioriteit voor gemeenten en justitie. Leden worden op grote schaal verdacht van betrokkenheid bij criminele activiteiten op het gebied van onder meer wapens, drugs en intimidatie. Motorbendes moeten straf- of civielrechtelijk worden aangepakt, zei minister Van der Steur (Veiligheid en Justitie, VVD). Lukt dat niet, dan moet de wet worden gewijzigd om effectiever te kunnen optreden of zulke clubs te kunnen verbieden.

De spanning rond motorbendes is in Limburg de laatste weken flink opgelopen. Bij een confrontatie tussen vijftien Bandidos en drie Red Devils in Sittard vielen begin deze maand drie gewonden.

Pogingen om motorclubs te verbieden liepen eerder spaak. In de zaak tegen een Harlingse afdeling van de Hells Angels bepaalde de Hoge Raad in 2009 dat crimineel gedrag van individuele leden de vereniging niet mocht worden aangerekend.