Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Sport

Sepp Blatter herkozen voor vijfde termijn als FIFA-voorzitter

Sepp Blatter mag zich ook de komende vier jaar ‘gewoon’ voorzitter noemen van de door schandalen geplaagde wereldvoetbalbond FIFA.

Sepp Blatter werd vanavond 'gewoon' weer verkozen tot FIFA-voorzitter.
Sepp Blatter werd vanavond 'gewoon' weer verkozen tot FIFA-voorzitter. Foto AFP/ Michael Buholzer

Sepp Blatter mag zich ook de komende vier jaar ‘gewoon’ voorzitter noemen van de door schandalen geplaagde wereldvoetbalbond FIFA. Ondanks het huidige corruptieschandaal, waarvoor deze week zeven hooggeplaatste FIFA-functionarissen werden gearresteerd in Zwitserland, kreeg hij vandaag tijdens de verkiezing meer stemmen dan zijn relatief onbekende Jordaanse tegenstander, prins Ali Bin al-Hussein.

Er was een tweede ronde nodig, omdat Blatter niet de benodigde tweederdemeerderheid (133 in plaats van 140 stemmen) kreeg, maar Al-Hussein besloot die tweede ronde aan zich voorbij te laten gaan.

“Ik dank jullie voor het vertrouwen”, zei Blatter in een toespraak na zijn herverkiezing. De steun voor hem bleek ondanks alle kritiek groot. Op die kritiek reageerde hij kort:

“Ik ben niet perfect, niemand is perfect. Samen kunnen we er wat van maken.”

Blatter beloofde veranderingen door te voeren, niet alleen in het voetbal, maar ook binnen de bond. Zo pleitte hij voor vrouwen in de top. Ook in de competities wil hij dingen gaan veranderen, behalve op het WK, want “dat is te belangrijk”.

Enige overgebleven tegenstander

De 39-jarige Al-Hussein was de enige overgebleven tegenkandidaat voor de 79-jarige Zwitser, die opgaat voor zijn vijfde termijn. Onder anderen oud-voetballer Luis Figo en KNVB-voorzitter Michael van Praag, na een mislukte campagne, trokken zich kort voor de verkiezing terug om zich achter de Jordaanse prins te scharen. Al-Hussein is een van de huidige vicevoorzitters van de FIFA (sinds 2011) en begon zijn bestuurlijke carrière in het voetbal als voorzitter van de Jordaanse voetbalbond in 1999.

Lang leek Blatter onbedreigd op een vijfde termijn af te stevenen, omdat hij nog steeds immens populair is bij veel arme, kleine landen en de stem van elk land even zwaar telt. Daarin kwam echter verandering toen woensdag veertien huidige en oud-FIFA-medewerkers werden aangeklaagd voor onder andere corruptie. Zeven van hen, onder wie vicevoorzitter Jeffrey Webb van de Kaaimaneilanden, werden gearresteerd bij een inval in een luxehotel in Zürich.

Wie werden er aangeklaagd/gearresteerd en wie zijn ze?

Regionale bonden die eerder zeiden Blatter te steunen, hadden openlijk hun twijfels geuit naar aanleiding van dit nieuwe schandaal. Blatter zei eerder vandaag nog dat hijzelf niet verantwoordelijk kan worden gehouden voor het gedrag van individuen. Blatter is zelf ook officieel geen verdachte in de huidige corruptiezaak. Eerder prees hij de onderzoeken van de Amerikaanse en Zwitserse autoriteiten naar de FIFA al.

Kritiek UEFA

De UEFA, de grootste regionale voetbalbond, had opgeroepen de verkiezing uit te stellen vanwege de huidige commotie, en gedreigd de stemming te boycotten. Voorzitter Michel Platini deed er nog een schepje bovenop door te stellen dat Blatter zou moeten aftreden en te zeggen dat wanneer Blatter wordt gekozen, de UEFA mogelijk uit de FIFA stapt.

Hoe schandalen de FIFA blijven achtervolgen:

Reacties

  • KNVB-voorzitter en ex-kandidaat Van Praag noemt de herverkiezing van Blatter “verschrikkelijk”. “Hij krijgt er gewoon weer vier jaar bij”, zei hij na de stemming in Zürich volgens persbureau ANP. Hij zei het verder jammer te vinden dat Al-Hussein zich terugtrok voor de tweede ronde. “Ik had dat niet gedaan, maar het verschil was wel groot.”
  • UEFA-voorzitter Platini zei trots te zijn op zijn bond, omdat die een beweging voor verandering bij de FIFA heeft verdedigd en aangemoedigd. Hij noemde verandering bij de FIFA “cruciaal”.

En nu dan?

Duidelijk is dat Blatter een flinke extra deuk heeft opgelopen, waardoor hij en de FIFA het de komende jaren weleens heel moeilijk kunnen gaan krijgen, schreef onze sportredacteur Bart Hinke vandaag in NRC Handelsblad:

“UEFA-voorzitter Michel Platini opende gisteren een ongekend harde aanval op de leider van de wereldvoetbalbond door impliciet te dreigen met een uittreding van de Europese confederatie. “Alle opties liggen open”, zei de Fransman, zelfs op de vraag of Europese landen het WK in Rusland in 2018 zullen boycotten. Hij had eerder op de dag een ontmoeting met Blatter waarin hij een emotioneel beroep op “zijn vriend” deed om terug te treden. Blatter zou hem hebben geantwoord dat het daarvoor “nu te laat is”.”

Blatter trad in 1998 aan als voorzitter, toen volgde hij João Havelange op, die 24 jaar lang de leiding had over de wereldvoetbalbond. Blatter versloeg de Zweed Lennart Johansson. Daarvoor was de Zwitser secretaris-generaal bij de FIFA.

Lees ook in NRC Handelsblad: Blatter verscheurt de voetbalfamilie (€).