Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Rutte kritisch over enorme bonussen: ‘Ga dan naar het buitenland, toedeledoki’

Premier Mark Rutte houdt een toespraak tijdens het VVD voorjaarscongres.
Premier Mark Rutte houdt een toespraak tijdens het VVD voorjaarscongres. ANP / Martijn Beekman

Mark Rutte heeft zich op het VVD-congres in Arnhem kritisch uitgelaten over bestuurders van door belastinggeld gesteunde instellingen die zichzelf enorme bonussen laten uitkeren.

Hij zei:

“Ik erger me er kapot aan als ze dan zeggen dat het nodig is, omdat ze in het buitenland zo veel geld kunnen verdienen. Dan denk ik: ga dan, toedeledoki!”

Het gaat de premier en VVD-leider om instellingen als banken, woningcorporaties, scholen en ziekenhuizen. Die worden door belastinggeld gesteund of gefinancierd en dus past het om “terughoudend” te zijn, aldus Rutte.

Toespraak over normen en waarden

De speech van Rutte ging vrijwel alleen over normen en waarden, zegt onze politiek redacteur Petra de Koning, die bij het VVD-congres is. Zo zei hij: “Niemand is een beetje meer gelijk dan de rest.” En:

“Gedraag je tegenover anderen zoals je wilt dat anderen zich tegenover jou gedragen.”

Rutte vindt dat VVD’ers “iets van de samenleving” mogen vinden. “Wij zijn de vaandeldragers van hardwerkend Nederland.”

Twitter avatar pdekoning petra de koning Rutte vindt zelf dat zijn boodschap van waarden en normen ‘niet ruikt naar spruitjes’ #vvdcongres

VVD geplaagd door integriteitskwesties

Meerdere VVD-ers kwamen de afgelopen tijd in opspraak vanwege integriteitskwesties. Sinds 2012 zijn vier parlementariërs opgestapt: wegens hypotheekfraude (Johan Houwers), rijden onder invloed (Matthijs Huizing), declaraties als gedeputeerde (Mark Verheijen) en een verzwegen bijbaan (René Leegte). Na corruptieverdenkingen (senator Jos van Rey) en veroordelingen (gedeputeerde Ton Hooijmaijers, Statenlid Berthold Ziengs, wethouder Sjoerd Swane) werden in 2013 nieuwe ‘vuistregels’ opgesteld.

Twitter avatar pdekoning petra de koning Rutte’s boodschap van waarden en normen waren kennelijk nodig, na vvd-affaires? #vvdcongres