Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Kranten

Parool-oprichter Wim van Norden op 97-jarige leeftijd overleden

Wim van Norden, mede-oprichter van dagblad Het Parool, is op 97-jarige leeftijd overleden. “Hij was de laatst levende Paroolman van het eerste uur”, schrijft de krant.

Wim van Norden.
Wim van Norden. Károly Effenberger / Hollandse Hoogte

Wim van Norden, mede-oprichter van dagblad Het Parool, is op 97-jarige leeftijd overleden. “Hij was de laatst levende Paroolman van het eerste uur”, schrijft de krant.

Van Norden is op 13 juni 1917 geboren in Bussum en ging in 1935 naar de Nederlandsche Handels Hogeschool in Rotterdam. In het najaar van 1940 werkte hij “vanaf de stencilmachine” mee aan de Nieuwsbrief van Pieter ’t Hoen, een illegale krant en de voorloper van Het Parool. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd hij een van de belangrijkste steunpilaren van de krant. Uit die tijd stammen ook zijn levenslange vriendschappen met Max Nord en Simon Carmiggelt. Met hun gezinnen woonden ze in één huis aan de Reguliersgracht in Amsterdam, het door de bezetters nooit ontdekte zenuwcentrum van Het Parool.

Eind 1942 werd vrijwel de gehele redactie opgepakt en belandde Van Norden voor een half jaar in de gevangenis in Scheveningen, ook wel het ‘Oranjehotel‘ genoemd. In 1945 werd hij directeur van de krant, wat hij bleef tot 1979, waarna hij toetrad tot de Raad van Commissarissen en secretaris werd van Stichting Het Parool.

Profiel (KRO) maakte in 2008 een aflevering over Van Norden. Klik op de afbeelding om de uitzending te bekijken.