Bo&Caro

Nederlanders nuchter? Niet als het om Game of Thrones gaat

Bo&Caro gaan elke dag naar een bedrijf. Ze zijn bij aandeelhoudersvergaderingen, productpresentaties of vrijdagmiddagborrels en willen graag weten: wie is hier belangrijk?

Wat:
Een bezoek aan Game of Thrones: The Exhibition
Wie: Marketing manager van HBO Nederland Ruth de Jager en blogger van www.winteriscoming.nl Henk Janssen

Nederlanders zijn een nuchter volkje, dachten ze bij HBO twee jaar geleden. “Niet de types die hysterisch worden van een Amerikaanse fantasyserie als Game of Thrones”, vertelt Ruth de Jager, marketing manager van HBO. Dus toen de expositie van de kostuums en attributen uit de serie naar Amsterdam kwam werd deze dan ook in de bescheiden Posthoornkerk, verstopt in de drukke Haarlemmerstraat, gehouden. “Dat hebben we geweten”, zucht Jager.

“Rijen dik stonden de fans, in vol ornaat uitgedost als hun favoriete karakter. Wachtend in de druilerige regen om – als ze überhaupt al naar binnen mochten – in tien minuten door de expo heen te worden gerausd.”

Puur ter promotie

Dus nu de tentoonstelling voor de tweede keer naar Amsterdam komt is er gekozen voor een grotere locatie met ruimte voor veel meer bezoekers. Want inmiddels is Game of Thrones zo mogelijk nog populairder geworden. Komt door Carice van Houten, die een steeds prominentere rol in de serie speelt, en Michiel Huisman, die vorig jaar tot de cast toetrad.

Speciaal voor de Nederlandse fans worden hun kostuums ook tentoongesteld. “HBO is volledig afhankelijk van de kijkers – de exhibition is dan ook puur ter promotie”, legt Jager uit.

“Ik kan niet zeggen hoeveel het kostte dit allemaal te organiseren, maar geloof me, het was duur. Maar goed, voor de fans is natuurlijk niets te veel.”

Henk Janssen rouwt bij het kostuum van zijn favoriete en afgeslachte GOT-personages.

Een foto die is geplaatst door Bo&Caro (@boencaro) op

Je favoriete afgeslachte personage

Promotie of niet, de fans zijn dankbaar. “Voor ons is het geweldig om zó dicht bij ons favoriete karakter te kunnen komen”, zegt Henk Janssen, blogger voor een Nederlandse GOT-fansite. Hijzelf heeft net even een minuutje stilte in acht genomen voor het kostuum van zijn lievelingskarakter Oberyn Martell die opdook in seizoen vier maar ook meteen weer gedood werd. Het is een bekende waarschuwing aan iedereen die GOT gaat kijken: hecht je niet te veel aan personages want die worden aan de lopende band afgeslacht.

“Ik was gewaarschuwd ja”, zucht Janssen.

“Maar Oberyn was gewoon zo cóól weet je wel. Een beetje vechten, een beetje seksen met allerlei vrouwen, je wilde hem gewoon zíjn.”

Weemoedig werpt hij een laatste blik op het kostuum. Toch is hij niet somber. Zojuist heeft hij zichzelf ‘interactief door een virtuele draak laten verbranden’ – er is een filmpje van gemaakt. En dat maakt de Game of Thrones-fan blij.