Katriuk (93), een van de meest gezochte nazi-verdachten, overleden

Vladimir Katriuk op zijn bijenboerderij in Ormstown, Quebec.
Vladimir Katriuk op zijn bijenboerderij in Ormstown, Quebec. Foto AP / Ryan Remiorz

De Oekraïner Vladimir Katriuk, nummer twee op de lijst van meest gezochte nazi’s van het Simon Wiesenthal Centrum, is in Canada overleden op 93-jarige leeftijd. Dat meldt persbureau AP op gezag van zijn advocaat.

Eeder deze maand werd Katriuk aangeklaagd door Rusland voor zijn rol in de genocide in 1943 in Chatyn, nu onderdeel van Wit-Rusland. De Russische ambassade in Ottawa riep de regering van Harper een paar weken geleden op om de strafzaak tegen Katriuk te steunen. De Russische autoriteiten wilden dat Canada Katriuk zou uitleveren aan Moskou. Canada weigerde medewerking.

Katriuk diende tussen 1942 en 1944 in het Oekraïense bataljon dat joden en andere burgers in Wit-Rusland vermoordde. Hij wordt beschuldigd van het organiseren van het ‘Bloedbad van Chatyn’ waarbij alle 149 inwoners werden verbrand in een schuur. Wit-Rusland verloor in totaal een kwart van zijn bevolking, onder wie bijna de gehele Joodse bevolking van 800.000.

In 1951 is Katriuk van Frankrijk naar Canada verhuisd. Hij heeft altijd de beschuldigingen tegen hem ontkend.