Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

Holland Festival in tien hoogtepunten. NRC tipt

Morgen begint het Holland Festival in Amsterdam, het meest toonaangevende internationale podiumkunstenfestival in Nederland. Turkije staat dit jaar centraal. Onze gids voor een bomvol programma.

1 La Re-sentida, La imaginación del futuro
Jong Chileens collectief maakte een opruiende politieke voorstelling; een energieke mix van slapstick en engagement.

2 The Book of Sand
Met deze digitale, interactieve liedcyclus vindt componist Michel van der Aa een nieuw genre uit.

3 Now I Lay Me Down
Magisch ligconcert van het Berlijnse solisten-ensemble Kaleidoskop.

4 What if they went to Moscow?
De Braziliaanse Christiane Jatahy onderzoekt met een spannende combinatie van film en toneel het lot van Tsjechovs drie zusters, in het hedendaagse Brazilië.

5 Koeien
De opera van Misha Mengelberg, uitgebreid met delen uit de Voordracht. De rol van Mengelberg zelf wordt gespeeld door Pierre Bokma.

6 M.U.R.S.
La Fura dels Baus. De eerste ‘smart show’ ooit. In een interactieve theatrale installatie betreedt het publiek de stad van de toekomst.


7Oh my sweet land
Corinne Jaber speelt een Syrische vrouw die kookt en rouwt over het verlies van haar thuisland Syrië.

8 Kings of War
Toneelgroep Amsterdam. Ivo van Hove versmelt drie Shakespeares tot monumentaal epos van macht.

9 Lulu
Voor het eerst presenteert De Nationale Opera de complete versie van Alban Bergs opera Lulu, in een regie van de Zuid-Afrikaanse kunstenaar William Kentridge.

10 As Big as The Sky
De wereldberoemde Chinese kunstenaar Ai Weiwei ontwierp het decor voor Arnoud Noordegraafs opera over een ontmoeting tussen Oost en West.

Aanbod smaakmakend? Ja en nee

Het is de eerste Holland Festival-editie onder leiding van artistiek directeur Ruth Mackenzie. In vier weken brengt het hoofdprogramma op 21 locaties 45 producties (100 voorstellingen), van een programmabudget van 4 miljoen. Dat eist slim programmeren, schrijft recensent Mischa Spel vandaag in NRC Handelsblad. En dat dóét het festival met veel coproducties ook.

Is het aanbod overal smaakmakend en trendsettend?

“Ja en nee. Het Holland Festival is ons enige rijksgesubsidieerde podiumkunstenfestival. Om hier smaakmakend te zijn, mag je soms trendvolgend zijn. Inhoudelijk is de oude avant-garde met Pierre Boulez vertegenwoordigd: diens Répons is een geramd hoogtepunt, net als Bergs Lulu. De nieuwe opera van Arnoud Noordegraaf met projecties van Ai Weiwei zal internationale aandacht trekken (het kan dus wel, en het gebeurt ook). Met de focus op Turkse muziek toont het festival breedte, met muziek van Komitas Vardapet (1869-1935) een antenne voor wat interessant is aan gene zijde van tijd en plaats.

Wensen? Natuurlijk. Méér prille Nederlandse, risicovolle avant-garde. Een openingsconcert dat niet salonfähig-multicultureel poogt te zijn, maar dat grensoverschrijdend toont wat de mens in podiumkunst vermag.”

Holland Festival: 30 mei t/m 21 juni