Faillissement zou vooral ministerie geld kosten

De NS had het ministerie van Verkeer en Waterstaat in 2008 in een houdgreep. Dat bleek gisteren tijdens het verhoor van toenmalig verantwoordelijk minister Camiel Eurlings voor de parlementaire enquêtecommissie die onderzoek doet naar de Fyra. De beroerde financiële situatie van HSA, de dochteronderneming van NS die de exploitatie van de hogesnelheidstrein zou verzorgen, was vooral een probleem voor het ministerie, niet voor NS. Een faillissement zou vooral de Staat in financiële problemen brengen, aangezien de uitvoering van het treinverkeer op het nieuwe spoor dan gegund moest worden aan een nieuwe dochteronderneming van NS. Over het bedrag van 176 miljoen euro dat HSA jaarlijks voor de exploitatie moest betalen, zou dan opnieuw onderhandeld moeten worden. Daardoor zou de lijn nog meer vertraging oplopen.