Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Die milieuliefhebbers haten onze democratie

DEN HELDER - Greenpeace gooit grote zwerfkeien in zee in natuurgebied de Klaverbank, op ongeveer 160 kilometer van Den Helder. De actie is bedoeld als protest tegen 'het gebrek aan daadkracht van de Nederlandse regering om de Noordzeenatuur te beschermen'.
DEN HELDER - Greenpeace gooit grote zwerfkeien in zee in natuurgebied de Klaverbank, op ongeveer 160 kilometer van Den Helder. De actie is bedoeld als protest tegen 'het gebrek aan daadkracht van de Nederlandse regering om de Noordzeenatuur te beschermen'. Foto ANP / Kick Stokvis

Greenpeace’ getreiter van vissers en hun dedain voor de politiek is niet zo onschuldig, meent filosoof Sebastien Valkenberg.

Toen Greenpeace onlangs blokken steen liet afzinken in de Noordzee was dat geen incident. Het is een vertrouwd patroon. Zodra natuurbeschermers ongeduldig worden, vinden ze het oké om de politieke besluitvorming te passeren. In het uiterste geval nemen ze het recht in eigen hand.

Als het niet goedschiks kan, dan maar kwaadschiks, was de achterliggende gedachte. Met hun actie wilde Greenpeace de visserij dwarsbomen, want van de beleidsmakers viel weinig te verwachten. Er zou sprake zijn van een ,,gebrek aan daadkracht van de Nederlandse regering om de Noordzeenatuur te beschermen.”

Het dedain voor de politiek zit diep – heel diep. Telkens weer blijkt hoezeer dit behoort tot het dna van de milieubeweging. Zie ook actieclub Urgenda, die pas geleden naar de rechter stapte. De rechter moest doen wat politici nalieten, zorgen voor een veel ambitieuzer klimaatbeleid. ,,De Staat wil kennelijk wegkijken en niet voldoende aan haar zorgplicht”, aldus de advocaat van Urgenda. ,,Dan houdt alles op.”

Het enige lichtpuntje is dat hier tenminste de juridische weg wordt verkozen boven de AKSIE! van Greenpeace. Maar de denktrant is steeds dezelfde. Maatregelen gaan niet snel genoeg of zijn te mager en de democratie verliest in rap tempo haar aantrekkingskracht. Bestuurlijke procedures zijn maar hinderlijke formaliteiten die vertragend werken.

Lees verder (€)

Sebastien Valkenberg is filosoof en schrijver.