Blatter verscheurt de voetbalfamilie

De FIFA staat voor een periode van grote onrust: of de omstreden Sepp Blatter vandaag nu als voorzitter herkozen wordt of niet.

FIFA-preses Blatter bij de opening van het congres waar hij hoopte herkozen te worden ondanks het uitgebroken corruptieschandaal binnen de wereldvoetbalbond.
FIFA-preses Blatter bij de opening van het congres waar hij hoopte herkozen te worden ondanks het uitgebroken corruptieschandaal binnen de wereldvoetbalbond. Foto MICHAEL BUHOLZER/AFP

De wereldvoetbalbond FIFA congresseert en stemt vandaag in een staat van crisis, opwinding en sterke interne verdeeldheid over de toekomst van zijn voorzitter Sepp Blatter.

De val van Blatter is sinds de arrestaties, woensdag, van enkele hoge FIFA-bestuurders niet langer ondenkbaar. Zijn enige uitdager, de Jordaanse prins Ali bin Al-Hussein, zou kunnen rekenen op een grote meerderheid van de Europese landen. De verwachting bij veel afgevaardigden van nationale bonden was vanochtend dat Blatter in de eerste ronde geen tweederde meerderheid gaat halen. Dit zou een tweede ronde – waarin een simpele meerderheid van 105 van de 209 landen volstaat – nodig maken. Tot de arrestaties van deze week leek Blatter, die de FIFA sinds 1998 leidt, nog ongehinderd op een vijfde termijn af te steven.

Duidelijk is de FIFA voor een periode van enorme onrust staat: of Blatter nu herkozen wordt of niet. UEFA-voorzitter Michel Platini opende gisteren een ongekend harde aanval op de leider van de wereldvoetbalbond door impliciet te dreigen met een uittreding van de Europese confederatie. „Alle opties liggen open”, zei de Fransman, zelfs op de vraag of Europese landen het WK in Rusland in 2018 zullen boycotten. Hij had eerder op de dag een ontmoeting met Blatter waarin hij een emotioneel beroep op „zijn vriend” deed om terug te treden. Blatter zou hem hebben geantwoord dat het daarvoor „nu te laat is”.

In zijn openingstoespraak zei Blatter vanochtend dat hij onmogelijk verantwoordelijk gehouden kan worden voor individuen die zich onder FIFA-vlag met corruptie inlaten. „Hoe kan een enkele entiteit dit alles controleren? Dat gaat niet.”

Blatter stelde geen monster te hebben gecreëerd, zoals zijn voorganger João Havelange ooit tegen hem zei. „Maar FIFA en voetbal zijn wel heel belangrijk geworden. Dus we hebben een krachtige controle en bestuur nodig. FIFA is een enorme onderneming geworden.” Na zijn speech volgde applaus, dat niet heel lang aanhield.

Verdeelde regionale bonden

Cameraploegen stormden vanochtend op de delegaties af, terwijl ze één voor één uit tourbussen stapten voor hun korte wandeling naar de congreszaal in het Hallenstadion. Iedereen is vandaag, voor het stemmen althans, even belangrijk. Van de voorzitter van de Duitse DFB tot de voorzitter van bijvoorbeeld Cook Islands. Een feest voor de democratie, al is het fel bekritiseerde systeem van één stem per land óók de reden dat Blatter normaal gesproken moeiteloos aan de macht blijft. Zijn steun onder kleine, armere landen is groot.

Maar niet langer onvoorwaardelijk. Randy Harris, voorzitter van de voetbalbond van Barbados, zegt dat de Concacaf, de confederatie van Noord- en Midden-Amerika en de Caraïben, „zeker niet eensgezind” is in de steun aan Blatter. Hij kwam zelf naar Zürich met het voornemen om opnieuw op Blatter te stemmen, maar na de arrestaties beraadt hij zich.

Of zulke twijfel genoeg zal zijn om de 79-jarige Zwitser omver te werpen, zou naar verwachting pas vanavond bekend worden. Het congres begon vanochtend om half tien en de verkiezing van de voorzitter staat als laatste punt op de agenda.

KNVB-voorzitter Michael van Praag, tot vorige week zelf kandidaat-FIFAvoorzitter, ziet „scheuringen in de confederaties”, die voorheen vaak als blok stemden. „Positieve scheuringen.”

Tegelijkertijd lijkt de traditioneel verdeelde UEFA nu juist één van de meest eensgezinde confederaties. Prins Ali kan volgens UEFA-preses Michel Platini op zeker 45 stemmen onder 54 Europese landen rekenen. KNVB-directeur Bert van Oostveen stelt daarom dat nog niets beslist is. „Het kan allemaal. Het is zeer onvoorspelbaar”, aldus de Nederlander.