Blatter: ik ben niet verantwoordelijk voor corruptie individuen FIFA

Protest buiten de deur van het Hallenstadion in Zürich, waar het 65ste FIFA-congres vandaag plaatsvindt.
Protest buiten de deur van het Hallenstadion in Zürich, waar het 65ste FIFA-congres vandaag plaatsvindt. Foto AFP / Michael Buholzer

In zijn openingstoespraak zei FIFA-baas Sepp Blatter vanochtend dat hij onmogelijk verantwoordelijk gehouden kan worden voor individuen die zich onder FIFA-vlag met corruptie inlaten.

FIFA en voetbal zijn heel belangrijk geworden, zei Blatter vanochtend, zo meldt onze sportredacteur Bart Hinke vanuit Zürich. Blatter: “Dus we hebben een krachtige controle en een krachtig bestuur nodig. De FIFA is een enorme onderneming geworden.”

“Hoe kan een enkele entiteit dit alles controleren? Dat gaat niet.”

‘Natuurlijk draag ik de verantwoordelijkheid’

De FIFA strijdt volgens Blatter tegen corruptie, matchfixing, racisme en discriminatie. Toch kampt de bond met genoeg schandalen. De mensen die woensdag gearresteerd zijn, dat zijn individuen, zei Blatter. “Natuurlijk draag ik verantwoordelijkheid als voorzitter. Maar laten we die met 209 bonden dragen.”

Volgens Markus Kattner, de financieel directeur van de FIFA, zijn de financiële reserves van de FIFA het afgelopen jaar met 91 miljoen dollar gegroeid tot ruim 1,5 miljard dollar, omgerekend ruim 1,3 miljard euro. De FIFA maakte tussen 2011 en 2014 338 miljoen dollar winst.

Vijfde keer kandidaat

Op het 65ste FIFA-congres in Zürich wordt vandaag een voorzitter gekozen. Blatter is voor de vijfde keer kandidaat bij de voorzittersverkiezing van de wereldvoetbalbond. Zijn enige overgebleven uitdager is prins Ali Bin Al-Hussein uit Jordanië.

Update 13.29 uur: Bommelding bij congres
Het FIFA-congres werd rond 12.00 uur geschorst voor een lunchpauze van anderhalf uur. Later bleek dat rond 11.00 uur een bommelding was binnen gekomen. De zaal werd korte tijd ontruimd en is inmiddels weer vrijgegeven.
Twitter avatar richard_conway Richard Conway Fifa: “A bomb threat was received… in consultation we decided to search the room. The premises have been cleared and we can start again.”