Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

UEFA-leden overwegen vertrek uit FIFA als Blatter wordt herkozen

Platini tijdens een persconferentie na een onderling overleg van UEFA-leden
Platini tijdens een persconferentie na een onderling overleg van UEFA-leden Foto EPA / Walter Bieri

Sommige Europese landen overwegen zich terug te trekken uit wereldvoetbalbond FIFA als de huidige voorzitter Sepp Blatter morgen wordt herkozen. De landen heroverwegen ook hun deelname aan het vierjaarlijkse wereldkampioenschap. Dat heeft de voorzitter van de Europese voetbalbond UEFA, Michel Platini, gezegd, meldt persbureau AP.

FIFA-baas Sepp Blatter heeft vanmiddag op het hoofdkantoor in Zürich een spoedoverleg gehouden om te praten over het grootschalige corruptieschandaal bij de wereldvoetbalbond. Hij sprak daar met de voorzitters van zes continentale bonden, onder wie Platini. Voorafgaand aan de ontmoeting riep Platini Blatter op zijn functie neer te leggen, zei de Franse sportbestuurder later tijdens een persconferentie.

“Ik zei tegen hem: Sepp, we zijn samen begonnen de FIFA beter te maken. Nu vraag ik je ontslag te nemen, zo kan het niet langer. Het imago van FIFA is verschrikkelijk. Hij zei dat hij niet zomaar kon weggaan.”

“Ik zeg dit met droefenis en met tranen in mijn ogen, maar er zijn teveel schandalen geweest. FIFA verdient beter.”

Platini heeft alle bonden wereldwijd opgeroepen te stemmen voor de Jordaanse prins Ali Bin Al-Hussein, zei hij. Hij verwacht dat 45 van de 54 landen van de UEFA dat doen. Toch verwacht hij dat Blatter wordt herkozen. Bij de FIFA zijn 209 nationale voetbalbonden aangesloten. De confederaties van Afrika (54 landen) en Azië (46) hebben aangegeven opnieuw op Blatter te stemmen. Ook in Midden-Amerika en op de Caraïben geniet hij steun.

Twintig jaar corruptie

Gisteren werden in Zürich, waar veel FIFA-bestuurders bijeen waren gekomen voor een cruciaal congres, zeven officials opgepakt. Hen wacht uitlevering aan de Verenigde Staten, waar een onderzoek loopt naar corruptie binnen de FIFA sinds begin jaren negentig. De (ex-)voetbalbestuurders worden verdacht van het jarenlang aannemen van steekpenningen van in totaal rond de honderd miljoen dollar bij het toewijzen van uitzend- en marketingrechten van voetbaltoernooien aan lokale partijen. De omkoping zou op Amerikaans grondgebied hebben plaatsgevonden en het betalingsverkeer zou via Amerikaanse banken zijn gelopen, schreven sportredacteuren Bart Hinke en Steven Verseput gisteren in NRC Handelsblad.

Van betrokkenheid van Blatter, die tot gisteren verzekerd leek van herverkiezingen voor een vijfde termijn als FIFA-voorman, is nog geen sprake. Wel is de Zwitserse politie gisteren het hoofdkantoor van de FIFA binnengevallen. Daar zijn documenten in beslag genomen. Een aparte zaak is geopend wegens “verdenkingen van crimineel wanbeleid en van het witwassen van geld in verband met het toekennen van de WK’s voetbal van 2018 en 2022”, schreef de Zwitserse procureur-generaal in een verklaring.

UEFA besluit volgende week

Als Blatter morgen ondanks de corruptieschandalen wordt herkozen, is het wachten tot volgende week op een besluit van de UEFA. De leden komen zaterdag 6 juni samen op de dag van de finale van de Champions League in Berlijn. Volledige unanimiteit over vervolgstappen valt niet te verwachten, zegt de chef van onze sportredactie, Erik van der Walle.

“Rusland organiseert over drie jaar het Wereldkampioenschap. Die zouden niet uittreden. De kans is groot dat bijvoorbeeld de Football Association, de Engelse voetbalbond, wel uit de FIFA wil stappen. Als het aan hen had gelegen, waren ze er allang uitgestapt.”

Platini zei overigens dat hij zelf tegen een boycot van de FIFA is.

FIFA-bestuurders hebben een geschiedenis met het aannemen van steekpenningen bij de verdeling van sponsor- en uitzendrechten, zoals bleek bij de afwikkeling van het faillissement in 2011 van het Zwitserse marketingbedrijf ISL.

Bekijk hieronder de tijdlijn van hoe schandalen de wereldvoetbalbond achtervolgen: