Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Media

Terugkijken: De Volmaakte Mens - Er is geen ‘ik’

De Volmaakte Mens
De Volmaakte Mens

Waar is mijn ziel gebleven? Wie ben ik? Of liever gezegd, wie ben ik nog? Volgens de Duitse filosoof Thomas Metzinger, gisteren te zien in De Volmaakte Mens, is ons idee van onszelf gebaseerd op een illusie. Waar ons bewustzijn ons een ik voorschotelt, een idee van een persoonlijke kern, een ziel kortom, daar zijn slechts neurologische processen aan het werk. NRC-columnist Bas Heijne ging op onderzoek uit en maakte de tv-serie ‘De Volmaakte Mens’.

Gisteren zond de VPRO de tweede aflevering uit: ‘Sleutelen aan de ziel’. Bas Heijne gaat in gesprek met wetenschappers, filosofen en andere denkers in de hoop een antwoord te vinden op de vraag: wat is de mens? Heijne voelt zich ongemakkelijk bij het idee dat zijn ik, de “echte Bas”, niet meer is dan een optelsom van biologische processen. Hij vraagt zich af hoe we om moeten gaan met dit inzicht. Als we afscheid moeten nemen van het idee van een ziel, een vaststaande kern, wordt ons bestaan dan niet leeg en doelloos? En, wat kan ons dan nieuwe houvast geven?

Kijk de uitzending terug:

Worden we hier meer of minder mens van

In zes afleveringen trekt Heijne langs laboratoria over de hele wereld, waar wetenschappers hun vindingen tonen. Wat zijn de maatschappelijke gevolgen van de technologische revolutie? Wie is verantwoordelijk voor de gevolgen van technologische ontwikkelingen? En worden we er meer of minder mens van?

In NRC deelt Bas Heijne de komende weken elke woensdag zijn bevindingen. De eerste twee afleveringen zijn ook terug te zien.

Lees hier de derde column van Bas Heijne: Er is geen ‘ik’