Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Duitse BND tapte tientallen internetverbindingen KPN af

Het hoofdkwartier van de BND in Berlijn.
Het hoofdkwartier van de BND in Berlijn. Foto ANP/EPA/PAUL ZINKEN

De Duitse inlichtingendienst BND heeft vanaf 2005, samen met de Amerikaanse NSA, tientallen internetverbindingen tussen Nederland en het buitenland afgetapt. Dat blijkt uit informatie die het Oostenrijkse parlementslid Peter Pilz tijdens een persconferentie in Brussel heeft verstrekt.

Tijdens een persconferentie verklaarde Pilz vorige week al dat Nederland topprioriteit was gedurende afluisteroperatie Eikonal. Die liep vanaf 2004 en zou in 2008 zijn gestopt.

Eikonal behelsde het aftappen van internetkabels die door Duitsland lopen. In reactie op de beweringen van Pilz stuurde minister Plasterk (Binnenlandse Zaken, PvdA) een brief naar de Tweede Kamer. Daarin schrijft hij dat Pilz niet onderbouwt dat de verbindingen zijn afgetapt en ook niet dat Nederland een doelwit was.

Eerste bewijs geleverd

Het bewijs voor de eerste bewering van Pilz, dat de kabels wel degelijk zijn afgeluisterd, heeft de Oostenrijker nu gegeven. Bronnen in de inlichtingenwereld voorzagen hem van een prioriteitenlijst van de NSA uit 2005. Daarop staan minimaal 71 internetverbindingen van KPN die in Nederland beginnen. Ze lopen van Amsterdam of Rotterdam via Duitsland naar een reeks aan landen. Plaatsen in Saoedi-Arabië komen het meest voor als eindstation (negen maal). Andere lijnen eindigen in onder meer Israël, Rusland, Australië en België.

Op basis van de lijst tapte de BND internetkabels af in Frankfurt en leidde de data naar een Duits/Amerikaans analysestation in Bad Aibling. Dat bleek al tijdens onderzoek dat de Duitse Bondsdag deed naar de Eikonal-affaire. Pilz beschikt over een email van een medewerker van Deutsche Telekom aan de BND.

Daarin wordt de aansluiting van weer een nieuwe ‘STM1-internetverbinding’ op de aftapfaciliteit gemeld. Zo’n verbinding kent tientallen kanalen, in dit geval onder meer tussen Luxemburg en Wenen. In Oostenrijk loopt ondertussen een gerechtelijk onderzoek.

Vermoeden van economische spionage

GroenLinks-europarlementariër Judith Sargentini vermoedt dat de NSA via de BND economische spionage pleegde in Nederland. Ze eist diepgravend onderzoek door Plasterk. Zijn woordvoerder herhaalde vanochtend dat de minister Duitsland om opheldering heeft gevraagd. Daarnaast zal de AIVD onderzoeken wat er aan de hand is. Het is “onacceptabel als andere landen binnen Nederland spioneren.”

Voordat de omvang van de Europese spionage door NSA en BND dit jaar bekend werd zei bondskanselier Merkel in 2013 nog: “vrienden bespioneren, dat kan absoluut niet.”