Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Terrorisme

Onderwijsminister Israël belde met Dekker over ‘fout’ schoolboek

Naftali Bennett in 2014
Naftali Bennett in 2014 Foto EPA / Gali Tibbon

Staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs is gisteren gebeld door de Israëlische onderwijsminister Naftali Bennett over een schoolboek dat volgens Israëlische media onjuiste en anti-Israëlische passages bevat. Dekker heeft in het gesprek benadrukt dat het ministerie van Onderwijs alleen de “grote lijnen” van het curriculum voorschrijft, laat een woordvoerder van Dekker weten aan NRC. De verdere invulling ervan is aan uitgevers en scholen, zei hij.

Verscheidene Israëlische media berichtten gisteren over het vmbo-examenboek Geschiedeniswerkplaats, waarin een paragraaf staat over Israël en de Palestijnen. Premier Menachem Begin wordt in een fotobijschrift omschreven als “terrorist en vredestichter”. Dat eerste woord was een van de omschrijvingen waar Israëlische media over vielen.

Uitgeverij Noordhoff erkent dat over enkele passages en “de bijbehorende achtergrondinformatie” ophef is ontstaan, maar schrijft in een verklaring dat “wij de feiten zorgvuldig en in de juiste verhouding hebben weergegeven”. De uitgeverij stuurde een kopie van de gewraakte pagina’s naar NRC.

ophefschoolboek

De juiste verhouding

De Nederlandse ambassadeur in Israël, Caspar Veldkamp, zei tegen persbureau ANP dat hij vreest “dat er toch iets mis is gegaan in de kwaliteitscontrole bij uitgever Noordhoff.”

“De geschiedenis lijkt hier eerder suggestief weergegeven dan in de juiste verhouding geplaatst, zoals hun woordvoerder beweert.”

Dekker heeft tijdens het telefoongesprek gezegd dat Bennett met zijn klachten bij de uitgeverij zelf moet zijn. De Israëlische minister overweegt nu een brief naar uitgeverij Noordhoff te sturen waarin hij aanpassingen eist, meldt ANP. Begin kreeg in 1978, net als de Palestijnse leider Yasser Arafat in 1994, de Nobelprijs voor de Vrede. Beiden zijn door de verschillende partijen in het conflict tussen Israël en de Palestijnen omschreven als terroristen.

Een ‘terrorist’ wordt geassocieerd met misdaad en is daarmee ideale oorlogspropaganda. Maar wie de terrorist is, kan met de dag veranderen, schreef columnist Carolien Roelants vorig jaar. Ook Nelson Mandela werd ooit zo genoemd. Lees verder: Dit zijn: terroristen/militanten/ rebellen/vrijheidsstrijders (€)