Vitesse-Heerenveen en Graafschap-Volendam gelijk, NAC wint

Vitesse-trainer Peter Bosz op archiefbeeld. Foto ANP

Vitesse lijkt dichtbij Europees voetbal. De ploeg speelde vanavond in het eerste duel in de finale van de play-offs bij Heerenveen met 2-2 gelijk. In de strijd om promotie/degradatie deed NAC Breda uit bij Roda JC goede zaken: 0-1. De Graafschap en FC Volendam hielden elkaar in evenwicht: 0-0.

Vitesse verschafte zichzelf met het gelijkspel op bezoek bij Heerenveen een aardige uitgangspositie voor de return in het eigen Gelredome op zondag.

De thuisploeg begon het duel goed, meldt persbureau ANP, maar Vitesse kwam na twintig minuten toch op voorsprong. De Arnhemmers profiteerden optimaal van de verwarring bij Heerenveen, die was ontstaan nadat er een tweede bal het veld in werd gegooid. Rechtsback Stefano Marzo bracht daarna zijn ploeggenoot Jerry St. Juste in de problemen, die met drie spelers van Vitesse om zich heen de bal verspeelde. Vitesse-spits Bertrand Traoré bediende vervolgens Valeri Qazaishvili, die de bal in het lege doel schoof (0-1).

De voorsprong hield zo’n tien minuten stand. Mark Uth, die vlak daarvoor al op doelman Eloy Room stuitte, stoomde op aan de linkerkant, behield het overzicht en gaf de bal voor op de meegelopen Luciano Slagveer. De vleugelspits troefde zijn belager af en zette zijn voet tegen de voorzet: 1-1.

Na een dik uur spelen nam Vitesse echter opnieuw de leiding. De treffer kwam van de voet van Davy Pröpper. De door PSV begeerde middenvelder vond na een rush van afstand de korte hoek (1-2). Even daarvoor had Wallace, rechts voorin de vervanger van de vermoeide Renato Ibarra, al op de paal geknald. Ook zag Heerenveen verdediger Joost van Aken wegvallen met een hamstringblessure.

De Friezen gaven na al die tegenslag echter niet op en een kwartier voor tijd maakte Uth uit een snelle counter gelijk. De Duitser passeerde Room met een fraai wippertje. Beide ploegen kregen nog kansen op de winnende goal, maar die viel niet.

NAC Breda doet goede zaken

NAC Breda heeft komende zondag aan een gelijkspel genoeg om het eredivisieschap te prolongeren. De ploeg versloeg Roda JC met 1-0. De Graafschap en FC Volendam hielden elkaar in de andere finalewedstrijd van de nacompetitie in evenwicht: 0-0.

NAC Breda won dus vandaag het eerste van twee duels met Roda JC Kerkrade in de finales van de playoffs om promotie/degradatie. De ploeg van coach Robert Maaskant dankte de zege aan een treffer van Adnane Tighadouini in de 21e minuut.

In het levendige duel, een kwartier later begonnen omdat de Bredase fans in de file stonden, was de eerste kans voor de thuisploeg, meldt persbureau ANP. Marc Höcher schoot in het zijnet, vrijgekomen aan de linkerkant van het strafschopgebied. NAC schrok er niet van. Na tien minuten had Guyon Fernandez zijn ploeg zelfs aan de leiding moeten brengen. De aanvaller, na een mislukte tweede seizoenshelft plots op dreef in de nacompetitie, kon de voorzet van Tighadouini net niet aanraken.

NAC-doelman Jelle ten Rouwelaar redde aan de andere kant op een inzet van Mitchel Paulissen en zag vervolgens hoe Tighadouini op aangeven van Divine Naah de 1-0 binnenschoot. NAC had het belangrijke uitdoelpunt binnen en nam gas terug. De thuisploeg drong wat aan, maar veel kansen leverde het tot de rust niet op. Roda kwam zelfs goed weg toen Tighadouini kort voor rust te hoog schoot.

Na rust beperkten de Bredanaars zich toch vooral tot het consolideren van de voorsprong. Maaskant bracht met Joeri de Kamps voor Naah iets meer zekerheid in. De Bredanaars leunden achterover maar boden daardoor, net als een week eerder in Venlo tegen VVV, de tegenstander wel de gelegenheid kansen te creëren. Anco Jansen miste van dichtbij. Een schot van Paulissen ging voorlangs. Roda vond ondanks aandringen geen gat in de Bredase muur.

Daardoor is NAC Breda dichtbij lijfsbehoud in de Eredivisie:

Twitter avatar NAC_NewZ NAC Breda Nieuws #PraatMee NAC zet belangrijke stap richting lijfsbehoud tegen Roda JC http://t.co/ZKL18sO6vk #NAC

Graafschap en Volendam scoren niet

In de strijd om een plek in de andere playoff om promotie/degradatie, tussen De Graafschap en FC Volendam, werd vandaag nog helemaal niets beslist. In een pas tegen het einde enerverend duel werd het eerder vanavond in Doetinchem 0-0.

De Graafschap ging voor eigen publiek duidelijk voor de overwinning. Verschillende spelers meldden zich in een reeks aanvallen, zonder dat doelman Theo Zwarthoed het echt lastig kreeg. Het meest in het oog sprong een snelle aanval over de rechterkant, waarbij Jerry van Ewijk subtiel op de bovenkant van de lat schoot.

Volendam was duidelijk gekomen om de nul te houden en wellicht te scoren uit een counter, zodat de ploeg thuis een betere uitgangspositie heeft. Pas in het laatste half uur zocht ook Volendam bij tijd en wijlen de aanval. De grootste kans was echter opnieuw voor De Graafschap. Invaller Dean Koolhof schoot hard richting rechterhoek, waar de vingertoppen van Zwarthoed net konden redden.

Volendam zal het zondag moeten stellen zonder aanvaller Ludcinio Marengo. Hij pakte in een tijdsbestek van twaalf minuten twee keer geel met onbesuisde charges en mocht van scheidsrechter Kevin Blom kort voor het einde vertrekken.

De returns van de wedstrijden volgen dan aanstaande zondag.