Afzetting dreigt voor Rakotoarimanana

Hery Martial Rakotoarimanana Rajaonarimampianina, sinds januari vorig jaar president van de straatarme Afrikaanse eilandstaat Madagascar, is in zwaar weer beland. Dinsdag stemde een meerderheid van het parlement in de hoofdstad Antananarivo in met het in gang zetten van een afzettingsprocedure tegen hem. Het Grondwettelijk Hof liet vanochtend weten zich zo snel mogelijk te zullen uitspreken over de wettelijkheid van de beoogde impeachment.

Na een jaar van relatieve rust lijkt Madagascar – ruim 23 miljoen inwoners, van wie 70 procent onder de armoedegrens – zich zo weer op te maken voor een periode van politieke en sociale onrust.

Hery Rakotoarimanana (56), die tussen 1982 en 1991 in Canada woonde, staat bekend als een technocratische bestuurder. Hij functioneerde de facto als minister van Financiën onder zijn voorganger als premier, de flamboyante Andry Rajoelina, een vroegere dj die het eerder had geschopt tot het burgemeesterschap van Antananarivo. De nu 40-jarige Rajoelina trok in 2009 steeds meer bevoegdheden naar zich toe, onder omstandigheden die buitenlandse analisten uitlegden als een sluipende staatsgreep. De VS drongen er deze week bij het parlement op aan zittend president Rakotoarimanana zijn werk te laten doen en het land niet opnieuw in chaos te storten. (NRC)