IMF-topvrouw Lagarde: ‘eurozone zou vertrek Griekenland overleven’

IMF-topvrouw Christine Lagarde in gesprek met Jens Weidmann, president van de Duitse Bundesbank.
IMF-topvrouw Christine Lagarde in gesprek met Jens Weidmann, president van de Duitse Bundesbank. Foto: EPA / Arno Burgi

Een Grieks vertrek uit de eurozone is een optie die de muntunie uiteindelijk zou overleven. Dat zegt Christine Lagarde, topvrouw van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) tegen de Duitse krant Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Bij de G7-bijeenkomst in de Duitse stad Dresden benadrukte Lagarde vandaag dat er pas weer noodleningen aan Griekenland worden toegekend op het moment dat er een alomvattend akkoord is over verdere hervormingen van de Griekse economie. Het IMF gelooft volgens Lagarde niet langer in tussenoplossingen.

Economieredacteur Maarten Schinkel van NRC Handelsblad ziet de uitspraken van Lagarde als zetten in de onderhandelingsstrategie van het IMF.

“Met haar uitspraken laat Lagarde zien dat ze ook de belangen van het IMF verdedigt. Naast de EU-landen heeft het fonds natuurlijk ook andere aandeelhouders, zoals de Verenigde Staten, die er niet blij mee zijn dat het IMF in een politieke kwestie als deze verwikkeld raakt.”

De gesprekken over verdere noodsteun van eurolanden en het IMF aan Griekenland zitten al maandenlang muurvast. Hierdoor ontvangt Griekenland al een aantal maanden geen noodkredieten meer, waardoor het moment waarop Athene niet meer aan de verplichtingen kan voldoen steeds dichterbij komt. Volgens Schinkel is het echter niet waarschijnlijk dat de spelers aan de onderhandelingstafel het zover laten komen.

“Het is nog niet eerder voorgekomen dat een modern industrieel land als Griekenland niet aan de betalingsverplichtingen aan het IMF kon voldoen. Het IMF is daarbij net als de belastingdienst; bij een faillissement staat het vooraan in de rij van schuldeisers en zal dus altijd terugbetaald worden.”

Maarten Schinkel duidt de uitspraak van Lagarde:

Lees ook: Dit willen de hoofdrolspelers die over Griekenland vergaderen, Grieken konden IMF alleen met geld IMF terugbetalen (€)