KunstRAI is te commercieel

Grote namen hoeven niet duur te zijn. Voor 3.500 euro kun je op de KunstRAI bij Lionel Gallery een zeefdruk van Damien Hirst kopen. Je moet er alleen wel mee kunnen leven dat er nog 999 exemplaren van de prent bestaan. De galerie wijdt ook een aparte presentatie aan graffitikunstenaar Banksy. Verwacht geen uitgehakte stukken muur: alle werken zijn afgedrukt op papier en keurig ingelijst. De edities variëren van 500 tot 600 stuks. Ooit afkomstig uit de Britse underground is Banksy nu de lieveling van het kunstestablishment – en een zeer goed verkopend merk. Met kunst heeft dit niet veel meer te maken, met handel des te meer.

Een groot deel van het aanbod op de KunstRAI is schaamteloos commercieel. Je kunt er sieraden en tassen kopen, maar ook vrolijke figuratieve schilderijtjes en vooral veel kitscherige fotografie. Maar diezelfde paarduizend euro kun je ook uitgeven aan een jonge kunstenaar als Inge Aanstoot. Galerie Vonkel toont vier van haar doeken, kloek van formaat en vol met lekker geschilderde lijven. Ieder schilderij is een unicum: die heeft ze zelf met bloed, zweet en tranen gecreëerd.

Bij Galerie Torch, de enige galerie die aan zowel de KunstRAI als de Amsterdam Art Fair meedoet, brengt Tinkebell persoonlijk haar werken aan de man. Het gaat om ingelijste readymades uit haar persoonlijke inboedel, waaronder een pillenstrook, een oud paspoort en de trui die ze droeg toen ze haar kat vermoordde. Je kunt je afvragen of het kunst is - zelf noemt Tinkebell de objecten ‘relikwieën’. Maar ze zijn zeer redelijk geprijsd tussen de 450 en 1500 euro en allemaal uniek.