Katholieke bisschoppen trekken steun aan verkiezingen Burundi in

Demonstranten vandaag in de hoofdstad van Burundi. Foto EPA / Dai Kurokawa

Leiders van de katholieke kerk in Burundi steunen niet langer het besluit van de regering van dat land om de verkiezingen volgende maand door te laten gaan. Dat meldt persbureau AP. Ook de Europese Unie kondigde vandaag aan zijn waarnemingsmissie rond de verkiezingen op te schorten.

De katholieke bisschoppen hadden aanvankelijk toegezegd waarnemers in te zetten bij de verkiezingen die gepland staan voor 5 juni (parlement) en 26 juni (president), maar trekken dat plan nu dus in. Daarmee neemt de druk op de regering van president Pierre Nkurunziza toe om de verkiezingen voorlopig uit te stellen.

De EU zei eerder vandaag al geen waarnemers meer te sturen vanwege zorgen over de beperkingen voor de media en het gebruik van excessief geweld tegen demonstranten en de intimidatie van oppositiepartijen en civiele organisaties.

De naderende verkiezingen in Burundi hebben de afgelopen tijd geleid tot veel geweld. Praktisch elke dag wordt er gedemonstreerd tegen president Nkurunziza, die na de verkiezingen op wil gaan voor een derde termijn, maar door tegenstanders als een dictator wordt gezien.

Eerder deze maand werd er al een couppoging gedaan, die echter mislukte. Volgens de grondwet mag een president in Burundi maar twee termijnen vol maken. Nkurunziza zegt echter dat zijn eerste termijn niet telt, omdat hij destijds niet door het volk werd gekozen, maar door het parlement werd benoemd na het einde van de burgeroorlog in het land, die tussen 1993 en 2003 zeker 250.000 dodelijke slachtoffers maakte.

De regering van Nkurunziza is, ondanks de onrust in het land, vast van plan de parlementsverkiezingen op 5 juni en de presidentsverkiezingen op 26 juni door te laten gaan. Volgens de regering levert juist het uitstellen van de verkiezingen een extra gevaarlijke situatie op in het land.

NRC-correspondent zei ruim een week geleden al dat Burundi een gevaarlijke fase ingaat:

“Democratie en vrije verkiezingen leiden in het Gebied van de Grote Meren in Centraal-Afrika makkelijk tot massaslachtingen. Verkiezingen in Burundi in 1993 mondden uit in een genocide met honderdduizenden doden, net als in buurland Rwanda.”