Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Kranten

IS plaatst foto’s van ongeschonden ruïnes Palmyra

Terreurbeweging Islamitische Staat (IS) heeft foto’s verspreid die moeten aantonen dat de eeuwenoude ruïnes in de Syrische stad Palmyra ongeschonden zijn. Het is niet duidelijk of de foto’s authentiek zijn en wanneer ze zijn genomen.

De ruïnes in Palmyra kort na de inname van de stad door IS.
De ruïnes in Palmyra kort na de inname van de stad door IS. Foto: videostill (AP)

Terreurbeweging Islamitische Staat (IS) heeft foto’s verspreid waarop het lijkt dat de eeuwenoude ruïnes in de Syrische stad Palmyra ongeschonden zijn. Het is niet duidelijk of de foto’s authentiek zijn en wanneer ze zijn genomen.

Op de foto’s is het Romeinse amfitheater van Palmyra te zien waarop de zwarte IS-vlag is gehesen. Ook doken er foto’s op waarop executies in het amfitheater te zien zijn.

Twitter avatar Justmeagain12_ | Ukhti | Pictures show the ruins of the ancient city of #Palmyra under #IS control
http://t.co/jJkFI1Z76V http://t.co/iiT3fglvHl

De gouverneur van de Syrische provincie Homs verklaarde eerder tegenover persbureau Reuters dat IS zou zijn begonnen met het vernietigen van de eeuwenoude gebouwen. Activisten die contact staan met inwoners van Palmyra spraken deze verklaring tegen.

Alleen afgodsbeelden worden vernield

De Britse krant The Guardian citeerde een interview met de IS-commandant in Palmyra, die in een interview met een Syrisch radiostation zegt dat IS aan inwoners heeft beloofd de Romeinse zuilen en oude gebouwen niet te zullen vernielen. De achtergebleven beelden lopen echter wel gevaar.

“Wat de oude stad betreft, die zullen we behouden. Wat we wel zullen doen, is de afgodsbeelden breken die de heidenen ooit hebben aanbeden.”

Vorige week veroverde IS de stad Palmyra op het Syrische leger. Gevreesd werd dat de eeuwenoude Romeinse cultuurschatten in de stad het moesten ontgelden, zoals dat ook in Irak het geval is geweest. Het Syrische regime had voorafgaand aan de verovering al ‘enkele honderden’ antieke beelden in veiligheid gebracht.