Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Sport

Crisisoverleg bij FIFA na schandaal - Platini wilde Blatter weg hebben

FIFA-baas Sepp Blatter heeft vanmiddag een spoedoverleg gehouden om te praten over het grootschalige corruptieschandaal bij de wereldvoetbalbond. Hij sprak daar met de voorzitters van zes continentale bonden, zo meldt persbureau Reuters. Ook de voorzitter van de Europese voetbalbond UEFA, Michel Platini, was daarbij aanwezig.

FIFA-president Sepp Blatter op archiefbeeld.
FIFA-president Sepp Blatter op archiefbeeld. Foto EPA / Abir Sultan

FIFA-baas Sepp Blatter heeft vanmiddag op het hoofdkantoor in Zürich een spoedoverleg gehouden om te praten over het grootschalige corruptieschandaal bij de wereldvoetbalbond. Hij sprak daar met de voorzitters van zes continentale bonden, zo meldt persbureau Reuters. Ook de voorzitter van de Europese voetbalbond UEFA, Michel Platini, was daarbij aanwezig. Voorafgaand aan de ontmoeting riep Platini Blatter op om zijn functie neer te leggen.

Over de inhoud van het overleg wilde een woordvoerder tegenover Reuters niets kwijt, afgezien van dat er over “de huidige situatie” wordt gesproken. Het komt zelden voor dat de FIFA een spoedoverleg organiseert. Tegelijkertijd is ook de top van de Europese voetbalbond UEFA bijeen.

Naast de twee mannen – Jeffrey Webb van de CONCACAF (Noord- en Midden-Amerika) en Eugenio Figueredo van de Zuid-Amerikaanse bond – werden nog zeven medewerkers van de bond opgepakt. Dat schandaal kwam voor Blatter op een slecht moment, aangezien morgen op het FIFA-congres een gooi wil doen naar een nieuwe termijn als FIFA-voorzitter.

Ook UEFA in conclaaf

Ook op de burelen van de UEFA werd vanmiddag druk overlegd. De leiders van de 53 Europese voetbalbonden waren daar sinds 12.30 uur in gesprek over een gezamenlijke strategie tijdens het congres. Zojuist werd bekend dat de Europese bond de verkiezingen bij de FIFA niet zal boycotten, zoals eerder op de dag even ter sprake kwam.

Twitter avatar barthinke Bart Hinke Van Praag: geen boycot UEFA, wel grote meerderheid van Europese landen voor prins Ali morgen bij verkiezing FIFA-president. #fifa #uefa

De bond zou dat dreigmiddel overwegen om de verkiezingen te vertragen. De UEFA wil dat de FIFA nog een half jaar wacht voordat de volgende voorzitter wordt gekozen. Sommige landelijke bonden binnen de UEFA zouden wel weer direct willen stemmen. De Nederlandse UEFA is daar een van, zo liet directeur Bert van Oostveen vanmiddag weten.

Stemmen op de concurrent

Wel zullen veel van de Europese bonden stemmen op Blatters concurrent tijdens de verkiezingen, prins Ali Bin Al-Hussein. Dat is de enige overgebleven kandidaat, nadat Luis Figo en de Nederlandse Michael van Praag zich eerder deze maand terugtrokken uit de strijd. De verwachting was tot gisteren dat prins Ali weinig kans maakte.

Inmiddels denkt de prins veel meer stemmen te kunnen verzamelen, stelt van Oostveen. Op de Aziatische bonden hoeft hij waarschijnlijk niet te rekenen: die lieten eerder vandaag weten dat ze nog altijd Blatter steunen, ook al zijn ze “teleurgesteld en verdrietig” over het schandaal van gisteren.

Twitter avatar barthinke Bart Hinke Van Oostveen: prins Ali zegt veel stemmen te kunnen halen, ‘aantal komt in de buurt van benodigde 105’, liet Jordaanse prins doorschemeren.

Platini vroeg Blatter ontslag te nemen

Tijdens een persconferentie na de UEFA-bijeenkomst stond UEFA-voorzitter Michel Platini de pers te woord. Hij sprak onder meer over de aanstaande verkiezingen voor het presidentschap van de FIFA. Platini riep op alle bonden wereldwijd op om te stemmen voor de Jordaanse prins Ali.

“Een zeer, zeer grote meerderheid van de bonden zal stemmen voor Prins Ali. De mensen hebben er genoeg van.”

Verder beschreef Platini een ontmoeting die hij gisterenochtend had met Blatter, waarin hij hem direct vroeg op te stappen.

“Ik zei tegen hem: Sepp, we zijn samen begonnen om de FIFA beter te maken. Nu vraag ik je ontslag te nemen, zo kan het niet langer.”

Sinds 1998 aan de macht

De druk op Sepp Blatter is sinds gisterochtend flink toegenomen, als gevolg van het onderzoek van de Amerikaanse FBI en de Zwitserse justitie. De gearresteerde FIFA-officials zouden zich, samen met nog vijf anderen, volgens de FBI voor zo’n 145 miljoen euro hebben verrijkt. Tegelijkertijd maakte de Zwitserse justitie een onderzoek bekend naar de toewijzing van de WK’s van 2018 en 2022.

Sepp Blatter behoort momenteel niet tot de verdachten in het onderzoek. Hij is al sinds 1998 voorzitter van de wereldvoetbalbond.