Cameron in Den Haag: Nederland ‘zeer sterke partner’ Britten

Nederland is voor Groot-Brittannië een “zeer sterke partner in Europa”. Dat zei de Britse premier Cameron vanmiddag in Den Haag, waar hij op het Catshuis overleg voert met premier Rutte over het hervormen van de Europese Unie.

Rutte begroet Cameron vanmiddag op het Catshuis.
Rutte begroet Cameron vanmiddag op het Catshuis. Foto ANP / Remko de Waal

Nederland is voor Groot-Brittannië een “zeer sterke partner in Europa”. Dat zei de Britse premier Cameron vanmiddag in Den Haag, waar hij op het Catshuis overleg voert met premier Rutte over het hervormen van de Europese Unie.

Cameron is vandaag en morgen op het Europese vasteland voor een aantal bliksembezoeken aan bondgenoten (Duitsland, Frankrijk, Polen, Denemarken en Nederland). Officieel staan bij het bezoek van Cameron aan Rutte “actuele onderwerpen op de Europese agenda” centraal. Het belangrijkste onderwerp zal de belofte van Cameron, die begin deze maand overtuigend de parlementsverkiezingen won, aan het Britse volk zijn om voor eind 2017 een referendum uit te schrijven over het lidmaatschap van de EU.

Hoewel Cameron als een euroscepticus geldt, is hij zelf geen voorstander van een ‘Brexit’ (uittreden van Groot-Brittannië uit de EU). Hij vreest echter wel dat de Britten zonder grote veranderingen in de EU massaal voor uittreding zullen stemmen en is vandaag in een aantal Europese landen om zijn wensen te bespreken. Cameron wil onder meer de bijstand voor EU-migranten beperken, regeldruk uit Brussel verminderen en een einde aan het idee van een “steeds nauwer samenwerkende unie”.

Bondgenoten, maar ook verschil in benadering

In Rutte heeft Cameron in veel opzichten een bondgenoot. Beide premiers zijn een voorstander van een Europa dat zich focust op de essentiële zaken en niet op de details. “We bespreken veel zaken, maar het is evident dat we spreken over Europese hervormingen, de behoefte aan flexibiliteit, banen en groei en het vervolmaken van de interne markt”, aldus Cameron bij aankomst op het Catshuis.

Als Rutte vandaag rolvast is, zal hij Cameron echter duidelijk maken dat er wel een flink verschil zit in de Britse en de Nederlandse benadering, schrijft onze parlementair redacteur Mark Kranenburg vandaag in nrc.next:

Cameron wil uitzonderingsbepalingen voor zijn eigen land afspreken. Daarvoor voelt Rutte niets. Als er afspraken worden gemaakt om bepaalde zaken niet meer Europees te regelen, moeten die gelden voor alle lidstaten, niet alleen voor de Britten.

Tegelijk zal Rutte er alles aan willen doen om te voorkomen dat het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie gaat verlaten. Nederland beschouwt de Britten als een verzekeringspolis tegen een al te grote dominantie van Duitsland en Frankrijk in de Europese Unie.

Lees ook: ‘Mark mag hem David noemen’, een achtergrondverhaal van vanochtend. (€)