Bosma: Afrikaners zijn kanaries in de kolenmijn

Martin Bosma (PVV) brengt boek over Zuid-Afrika alsnog uit.

Zijn vaste uitgever Prometheus wilde zijn vingers er vorig jaar niet aan branden. Geert Wilders liet binnen zijn partij weten dat hij vreesde voor de publiciteit als het ooit uitgegeven zou worden. Maar vandaag kan Kamerlid Martin Bosma (PVV) zijn boek over Zuid-Afrika alsnog presenteren. „Wat dreef de idealisten en wat betekenen hun opvattingen voor het Nederland van nu?” vraagt de prominente PVV’er zich af in Minderheid in eigen land dat nu verschijnt bij uitgever Bibliotheca Africana Formicae.

Bosma stelt dat de vrijheidsstrijd van het Zuid-Afrikaanse ANC meer dan eens de trekken van een smerige oorlog heeft aangenomen. Hij vindt het dan ook verbazingwekkend dat het ANC altijd steun van Nederlandse politici en intellectuelen kreeg. „Het ANC bedrijft genocide, laat mensen verdwijnen, is totalitair, communistisch en intens corrupt”, schrijft hij, waarna hij praktijken in de strafkampen breed uitmeet.

Linkse achtergronden en subsidies worden neergesabeld, mythes die Bosma waarneemt over Afrikaners, het ANC of de verkiezingen in 1994 – die in Zuid-Afrika volgens Bosma absoluut niet democratisch waren – ontmaskert hij. Prominenten met sympathie voor het ANC worden aan zijn schandpaal genageld.

Op de openingsvraag geeft Bosma meteen antwoord: „De stamverwantschap van progressief Nederland met het ANC maakt deel uit van iets groters: de omvorming van Nederland tot een multiculturele samenleving – waarbij de oorspronkelijke Nederlanders een minderheid worden in eigen land.” De Afrikaners, volgens Bosma de eerste permanente bewoners van Zuid-Afrika, zijn nu een ‘magtelose minderheid’. Nederland gaat dezelfde kant op. Al zal hier de „scheiding liggen tussen moslims en niet-moslims”.

En wie protesteert ertegen dat alléén moslims in Mekka welkom zijn? Niemand, aldus Bosma. Dit ‘slegs vir moslims’ wordt gesubsidieerd en daarmee ziet Bosma zijn openingsstelling, dat Nederlanders een ‘magteloze’ minderheid worden in Nederland, bevestigd. „Afrikaners fungeren als kanaries in de kolenmijn”.

Bosma schrijft uitgebreid en met minachting over Nederlanders die indertijd het ANC steunden en ook geen bezwaar zouden hebben aangetekend tegen bijvoorbeeld Mugabe (sterke man van Zimbabwe). Die „linkse” gevaren zijn er nog steeds. Elke PvdA-minister of staatssecretaris in het kabinet-Rutte maakt zich volgens Bosma schuldig aan apartheid, door bijvoorbeeld allochtonen voorrang te willen geven bij stages.